ГоловнаСвіт

Американський штат подав до суду проти Китаю через пандемію

Прокурор заявив, що влада Китаю брехала про вірус і могла запобігти його розповсюдженню.

Американський штат подав до суду проти Китаю через пандемію
Фото: ago.mo.gov

Американський штат Міссурі подав до суду проти уряду Китаю, Комуністичної партії Китаю й китайських чиновників через епідемію коронавірусу.

Про це йдеться на сайті генерального прокурора штату Еріка Шмітта.

На його думку, Китай приховував інформацію про виникнення вірусу і зробив занадто мало для того, щоби зупинити його поширення на ранньому етапі.

"У критичні тижні первинного спалаху китайська влада обманювала громадськість, приховувала важливу інформацію, заарештовувала інформаторів, заперечувала передачу вірусу від людини людині всупереч зростаючій кількості доказів, знищила критичні медичні дослідження, дозволила мільйонам людей піддаватися впливу вірусу і навіть накопичувала засоби індивідуального захисту –так спровокувавши глобальну пандемію, яка була необов'язковою та якій можна було запобігти", – йдеться в позові, який поданий до окружного суду Східного округу Міссурі.

Прокурор зазначив, що пандемія мала значний негативний вплив на штат, спровокувавши економічну кризу з безпрецедентним безробіттям. "Тисячі людей заразилися й багато хто помер", – заявив Шмітт.

Водночас CNN зазначає, що позов має сумнівну перспективу, оскільки Китай захищений імунітетом держави та не підпорядковується судовим органам ні США, ні інших держав.

Нагадаємо, що минулого тижня в американській пресі з'явилася версія про те, що так званий нульовий пацієнт був співробітником біологічної лабораторії в Ухані, де проводилися дослідження вірусів. Телеканал Fox News з посиланням на свої джерела заявив, що вірус не був біологічною зброєю, а його дослідження проводилися з метою довести перевагу китайських вчених над американськими. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram