ГоловнаСвіт

У Німеччині вчені з'ясували, що забрудненість повітря може впливати на збільшення смертності від COVID-19

Показники смертності вищі в тих районах, де рівень діоксиду азоту високий, а повітрообмін - слабкий.

У Німеччині вчені з'ясували, що забрудненість повітря може впливати на збільшення смертності від COVID-19
Архивное фото
Фото: chel.aif.ru

Високі показники смертності від коронавірусу COVID-19, ймовірно, безпосередньо пов'язані з рівнем діоксиду азоту в повітрі.

До такого висновку прийшов учений університету імені Мартіна Лютера в німецькому Галле, передає Deutsche Welle.

Результати дослідження, опубліковані в понеділок, 20 квітня, показують, що в тих регіонах, де раніше фіксувався високий рівень забруднюючих речовин у повітрі, смертність від COVID-19 виявилася вищою.

Ізраїльський вчений Ярон Оген, що працює в Німеччині, порівнював супутникові дані про забруднення та потоки повітря з інформацією про смертність від нової коронавірусної інфекції в Італії, Франції, Іспанії та Німеччині. З'ясувалося, що показники смертності значні в тих районах, де рівень діоксиду азоту в повітрі високий, а повітрообмін – слабкий.

"Наприклад, Північна Італія, Мадрид або Ухань у Китаї оточені горами. Повітря в цих регіонах залишається більш стабільним, а рівень забруднюючих речовин в атмосфері вищий", – пояснює Оген.

Вчений вважає, що тривале забруднення повітря в зазначених регіонах, могло призвести до погіршення загального стану здоров'я людей, зробивши їх особливо сприйнятливими до коронавірусу.

Він додав, що, потрапляючи в повітря, діоксид азоту пошкоджує дихальні шляхи людини. Це сприяє численним респіраторним захворюванням, а також хворобам серцево-судинної системи, викликаючи зміни складу крові, зокрема зменшуючи вміст у ній гемоглобіну.

Нагадаємо, з понеділка Німеччина почала пом'якшувати карантинні обмеження. Наступне обговорення поступового зняття карантину в країні заплановано на 30 квітня. 

Зазначимо, що в Києві кілька днів є сильний смог. Дим від пожеж у Житомирській області накрив столицю України в четвер, 16 квітня. На наступний день ситуація трохи покращилася, і київська влада навіть відзвітували, що якість повітря в Києві покращується. Але на ранок суботи місто знову було у диму.

20 квітня повідомлялося, що якість атмосферного повітря в Києві, Київській і Житомирській областях покращилася, концентрація пилу та залишків горіння близька до норми.

Раніше команда сервісу для моніторингу інформації про навколишнє середовище Saveecobot заявила, що такого сильного забруднення повітря в Києві ще не було.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram