ГоловнаСвіт

Меркель попередила про загрозу другої хвилі коронавірусу після ослаблення карантину

Після великодніх канікул у Німеччині почалося поетапне ослаблення карантинних заходів.

Меркель попередила про загрозу другої хвилі коронавірусу після ослаблення карантину
Фото: Bundesregierung / Bergmann

Канцлерка ФРН Ангела Меркель закликала не скасовувати карантинні заходи надто швидко і масштабно. У перший день ослаблення локдауну голова німецького уряду закликала жителів країни і далі поводитися вкрай обачно, передає Німецька хвиля.

"Ми ні на секунду не можемо вважати себе в цілковитій безпеці, а повинні залишатися пильними і дисциплінованими", - заявила вона на пресконференції в Берліні в понеділок, 20 квітня, після антикризового засідання уряду.

У разі поспішного ослаблення заходів обмеження в Німеччині може знову різко зрости кількість заражень, попередила Меркель. Вона підкреслила, що за допомогою локдауну вдалося багато чого досягти і знизити базове репродуктивне число R0 до рівня нижчого за 1,0 (це означає, що десять інфікованих заражають менш ніж десять інших осіб. - Ред.). Окрім того, за словами канцлера, протягом декількох днів число нових інфікованих було нижчим, ніж число тих, хто видужав.

Відмовлятися від обмежувальних заходів, про що минулого тижня домовилися уряд ФРН і представники влади земель, слід за змогою стримано, вважає Меркель. "Занадто швидке просування (в знятті карантину. - Ред.) може бути помилкою", - впевнена вона.

За словами Меркель, нового локдауну не повинно бути. Але він знову знадобиться, якщо число нових випадків буде експоненціально рости. Тому метою є стабільне стримування репродуктивного числа R0 нижче за 1,0 і ретельне відстеження інфекційних ланцюжків, зазначила вона. Для цього найближчим часом буде створено і навчено 105 мобільних команд, які допомагатимуть місцевій владі у виявленні людей, які контактували із зараженими коронавірусом, повідомила Меркель.

Відповідаючи на питання про нові програми допомоги для окремих галузей, канцлерка вказала на необхідність створити загальну картину після вже наданої підтримки. 22 квітня можливі подальші заходи допомоги обговорюватимуть на засіданні коаліційного комітету.

Після великодніх канікул у Німеччині почалося поетапне ослаблення карантинних заходів. Зокрема, вирішено відкрити магазини з торговою площею до 800 кв. метрів. Обмеження по площі не поширюється на книжкові магазини, а також центри продажів велосипедів і автомобілів.

У Берліні, Бранденбурзі та Саксонії в школи повертаються учні випускних класів для підготовки та складання іспитів, а в декотрих землях поновлюються заняття в четвертих - випускних - класах початкових шкіл. У вузах дозволили проводити іспити, але бібліотеки, архіви та лабораторії вирішено відкрити тільки в разі дотримання суворих санітарно-гігієнічних норм. У Саксонії відновлюють релігійні служби за участю не більш ніж 15 парафіян.

За даними Інституту імені Роберта Коха, загальне число виявлених заражень SARS-CoV-2 у Німеччині перевищило 140 тисяч, від наслідків інфекції померли 4,4 тисячі осіб. За останню добу в країні з'явилося 1,8 тисячі нових випадків коронавірусу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram