ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Німеччина проводить пів мільйона тестів на коронавірус на тиждень, - координатор Фонду Еберта в Україні

З 40 тисяч ліжок, підготовлених в Німеччині для інтенсивної терапії, половина ще вільні.

Німеччина проводить пів мільйона тестів на коронавірус на тиждень, - координатор Фонду Еберта в Україні
Фото: EPA/UPG

Німецькі вчені досить завчасно порадили федеральному уряду підвищити рівень тестування населення, і зараз по всій Німеччині проводиться близько пів мільйона тестів на тиждень. Про це заявила Катерина Ярмолюк-Крьока, проєктний координатор представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні, під час онлайн-презентації результатів соціологічного дослідження "Українська медреформа на тлі пандемії", проведеного Інститутом Горшеніна та Представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні в рамках дослідження "Реформи в Україні: зміни на краще чи імітація прогресу".

Також вона зазначила, що Німеччина приділила особливу увагу збільшенню кількості ліжок інтенсивної терапії. "За населення 83 мільйони осіб по всій Німеччині в лікарнях країни на початку спалаху епідемії було підготовлено понад 620 лікарняних ліжок невідкладної допомоги на сто тисяч населення. Початковий показник, наприклад, в Італії становив 274 ліжка на сто тисяч, в Іспанії - 238, а в Німеччині було 620. І спочатку коронавірусної кризи в Німеччині муніципалітети і лікарні працюють постійно над збільшенням кількості ліжок інтенсивної терапії: з початку епідемії їх кількість зросла з 12 тисяч по всій країні до 40 тисяч на початку квітня. І ця цифра постійно збільшується. Водночас із 40 тисяч ліжок інтенсивної терапії на початку квітня від 15 до 20 тисяч були ще вільні. Інститут Роберта Коха зазначає: що більше ліжок інтенсивної терапії, то більше шансів у людей в Німеччині пережити і вилікуватися від коронавірусу", - розповіла Катерина Ярмолюк-Крьока.

Вона також повідомила, що загалом три регіони Німеччини особливо постраждали від коронавірусу: це західна земля Північний Рейн-Вестфалія, Баварія і Баден-Вюртемберг на південному заході. "Більше за інші регіони постраждала Баварія, це сталося через поширення вірусу в Баварії на гірськолижних курортах, що є місцем великого скупчення людей, і, звичайно, потім вірус поширився по всій країні. Але тут варто зазначити, що досить завчасно, ще 12 березня, всі шістнадцять федеральних земель тимчасово закрили університети, школи, дитячі установи. Федеральний уряд і глави федеральних земель домовилися про спільні дії, а також про керівні принципи подальших обмежень. І саме виходячи з цих керівних принципів, всі федеральні землі прийняли норми обмеження на своїх землях, зокрема обмеження соціальних контактів. Тому дуже цікаво подивитися, як відбувається протидія коронавірусу в Німеччині з погляду обмежень як на рівні федерації, так і на рівні земель", - зазначила проєктний координатор представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні.

Вона зазначила, що в Німеччині діє система охорони здоров'я, яка є децентралізованою. Разом з національним планом щодо пандемії кожна із земель Німеччини розробила власні плани процедур протидії коронавірусу.

"Всі ці землі кооперують, підтримують одне одного разом з Інститутом Роберта Коха. Це федеральний інститут, який перебуває в підрозділі федерального міністерства охорони здоров'я. І федеральне міністерство охорони здоров'я в Німеччині, і всі 16 земель мають телефонні гарячі лінії, на які можна зателефонувати і звернутися з питань коронавірусу. Основними дійовими особами на місцях є, звичайно, лікарі. Лікарні місцевого управління охорони здоров'я відповідають за контроль захворювань і отримують вказівки від федеральних земель, а також виконують рекомендації, видані Інститутом Коха. Але і лікарні, і місцеві органи охорони здоров'я можуть іноді відхилятися від цих рекомендацій, через процедури в лікуванні хворих на коронавірус різні по всій Німеччині", - розповіла Катерина Ярмолюк-Крьока.

Водночас вона зазначила, що заходи з обмеження та соціальної дистанції допомагають протягом останнього тижня в Німеччині зберігати позитивну динаміку, кількість інфікованих зменшується і зараз становить 0,7% населення - це один з найнижчих показників у Західній Європі.

"Здебільшого велику роль відіграє дуже хороша підготовка медичного персоналу та медзакладів. А також найголовніше, що, я вважаю, треба відзначити - це соціальна дистанція. Тобто, наприклад, носіння масок не є обов'язковим, воно рекомендовано, як і носіння гумових рукавичок. Можна гуляти в парках не більш ніж двом особам, можна гуляти з дитиною, але тримати дистанцію. Ця соціальна дистанція допомагає знизити рівень передавання інфекції", - вважає вона.

"Потрібно відзначити надзвичайно високий рівень свідомості самих громадян, що стосується соціальної дистанції та правосвідомості. Виявляється в довірі, повазі до держави, яка вводить такі обмеження, і земель. Це - безпека, і самі громадяни це дуже добре розуміють. Німці не намагаються порушити ці норми, обмеження, які вводить держава, і, по-друге, існує дуже чітка, дуже розгалужена система штрафних санкцій, яка різниться в окремих федеральних землях, але ці санкції досить високі: від 500 євро до 2500, зважаючи на те, яке правопорушення і яка це земля", - розповіла Катерина Ярмолюк-Крьока.

Підбиваючи підсумок, проєктний координатор представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні зазначила, що саме усвідомленість і солідарність громадян, а також рівень підготовки медичних закладів допомагають знизити рівень захворюваності. "Зрештою, можливо, в недалекому майбутньому ми зможемо подолати цю кризу", - резюмувала вона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram