ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Програму медичних гарантій розширили через епідемію короновірусу, - в.о. голови НСЗУ

Держава не форсуватиме темпів медичної реформи.

Програму медичних гарантій розширили через епідемію короновірусу, - в.о. голови НСЗУ
Фото: interfax.com.ua

Пакет програми медичних гарантій буде розширено одним пакетом медичної допомоги, який безпосередньо стосуватиметься надання допомоги пацієнтам з ковідом. Під цей пакет були виділені додаткові кошти з бюджету. Про це заявила Оксана Мовчан, в.о. голови Національної служби здоров'я України, під час онлайн-презентації результатів соціологічного дослідження "Українська медреформа на тлі пандемії", проведеного Інститутом Горшеніна і Представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні в рамках дослідження "Реформи в Україні: зміни на краще або імітація прогресу".

“Програма медичних гарантій, затверджена урядом, була розрахована під історичну структуру випадків, тобто вона стосувалася безпосередньо тих хвороб, тієї структури захворювання, яка була в Україні історично. В результаті того, що країна зіткнулася з викликом щодо ковіду, пакет програми медичних гарантій буде розширено одним пакетом медичної допомоги, який безпосередньо буде стосуватися надання допомоги пацієнтам з ковідом. Під цей пакет були виділені додаткові кошти з бюджету”, - зазначила в.о. голови Національної служби здоров'я України.

Вона також додала, що всі інші пункти програми будуть виконані вчасно і в повному обсязі: “Програма медичних гарантій, яка була затверджена минулого року державним бюджетом, законами про державний бюджет та постановами Кабміну, ніяк не змінилася, її впроваджують відповідно до термінів і всіх механізмів, що були визначені дорожньою картою. Тобто програма медичних гарантій не постраждає, пацієнти з іншими хворобами, які потребують іншого виду допомоги, вони не постраждають ні фінансово, ні з точки зору надання цієї допомоги”, - наголосила Оксана Мовчан.

 

Вона також запевнила, що медична реформа в Україні продовжується, але її темпів держава не форсуватиме.

“Реформа складна, вона надскладна, в неї є певні етапи. На сьогодні виконано лише один фрагмент, перший  – реформування первинної медичної ланки, і завдяки їй ми отримали з вами первинний рівень надання допомоги наших сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів. Результат реформи – це не укладені декларації, це інструмент. Результат реформи - це те, що ми з вами, пацієнти, отримали можливість обирати лікаря, ми не прив'язані до інституту прописки чи будь-якого іншого, і це один з основних здобутків реформи, свобода обирати. Це перша спроба зробити керовану конкуренцію на ринку, щоб ми обирали за якістю – ти можеш обирати і причому обирати найкраще. Ми не можемо рухатися дуже швидко, тому що реформа комплексна, і ми під певних агентів, в першу чергу лікарів, чуємо прохання зменшити швидкість, адже, щоб робити зміни, до них потрібно підготуватися. В нас ситуація не однакова по всій Україні, деякі області, деякі види допомоги швидше реформуються, тому що вони почали це робити не лише з прийняттям закону, вони почали робити певні організаційні дії ще до того, за 2-3 роки. Тому в нас швидкість має бути така, щоб ми не завдали шкоди ні системі, ні лікарям, ні пацієнтам”, - зазначила в.о. голови Національної служби здоров'я України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram