ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

НАН: пік епідемії в Україні припаде на 2-8 травня

Приріст захворювань буде збільшуватися.

НАН: пік епідемії в Україні припаде на 2-8 травня
Фото: EPA/UPG

Пік епідемії коронавірусу в Україні очікується на 2-8 травня.

Про це свідчить прогноз робочої групи з математичного моделювання проблем, пов'язаних з епідемією коронавірусу SARS-CoV-2. Вона створена на базі Інституту проблем математичних машин і систем і включає фахівців Національної академії наук, Національної академії медичних наук і КНУ ім. Шевченка.

Учені визначили, що Україна зараз рухається приблизно за такою самою траєкторією епідемії, як Польща і Швеція, за рахунок великої кількості хворих, які приїхали вже інфікованими.

Період подвоєння (нахил кривої) зараз приблизно дорівнює 8-10 днів і має тенденцію до збільшення (більш полога крива). Хоча траєкторії руху країн близькі, але Україна набагато раніше ввела карантин, коли були зареєстровані лише поодинокі випадки в окремих областях. Це вагомий стримувальний чинник зростання захворюваності на COVID-19.

Зростання кількості виявлених захворювань за день триватиме ще деякий час і вийде на пік тільки до 2-5 травня, якщо:

  • будуть продовжені карантинні заходи в тому самому обсязі, що і зараз;
  • не буде порушень карантину під час святкування Великодня.

Після досягнення піку захворювання кількість нових випадків поступово скорочуватиметься до кінця травня до медіанного значення 400 випадків (діапазон прогнозованих значень - 200-700).

Пік летальних випадків прогнозується на 3-8 травня, після чого почнеться зниження до медіанного значення 20 випадків (діапазон прогнозованих значень - 12-37).

Нагадаємо, що головний санітарний лікар Віктор Ляшко анонсував продовження карантину, який діє до 24 квітня, якщо добовий приріст нових випадків буде перевищувати 2%. Зараз він перевищує 10% і за минулу добу сягнув 12%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram