ГоловнаСвіт

МЗС запускає кампанію наповнення Вікіпедії інформацією про Україну

Йдеться як про україномовний сегмент, так і про інші мови.

МЗС запускає кампанію наповнення Вікіпедії інформацією про Україну
Фото: senior.ua

Міністерство закордонних справ та ГО "Вікімедіа Україна" планують запустити спільні проєкти, щоб залучити якомога більше людей до наповнення Вікіпедії інформацією про Україну і протидіяти дезінформації.

Про це повідомляють на сайті МЗС.

"Захист правди і протидія дезінформації є стратегічним пріоритетом зовнішньої політики України. Разом з партнерами ми починаємо боротьбу з дезінформацією у важливому сегменті - найбільшої в світі енциклопедії. Статті з Вікіпедії щодня стають джерелом інформації для мільйонів людей по всьому світу. Тому дуже важливо, щоб інформація про Україну в цій енциклопедії була максимально об'єктивною та достовірною", - зазначив голова МЗС Дмитро Кулеба.

Ідеться як про україномовний сегмент, так і про інші мови.

Першим етапом співпраці стане запуск онлайн марафону "Місяць української дипломатії". Упродовж місяця автори україномовної Вікіпедії будуть заповнювати прогалини і виправляти неточності на теми російської агресії, інтеграції України в Євросоюз і НАТО, відносин з іншими країнами, діяльності України в міжнародних організаціях, а також публічної дипломатії. Марафон розпочнеться в травні, пояснили в МЗС.

До кампанії також долучиться команда МЗС України. Зокрема, дипломатичні установи України за кордоном опублікують на своїх ресурсах довідки та документи про дипломатичні зносини з конкретними країнами, інформацію про політиків і громадських діячів, важливі дати, події і локації - їх потім можна буде використовувати як джерела для статей Вікіпедії.

Українські дипломати також долучаться до організації наповнення Вікіпедії мовами їх країни перебування, щоб підвищити впізнаваність України, її історії та сучасності серед світової спільноти і наповнити статті української тематики неупередженими фактами. Це буде продовженням кампанії МЗС "CorrectUA". Раніше ця ініціатива міністерства була присвячена коригуванню написання українських назв міст - KyivNotKiev, Odesa, Lviv і т.д.

Нагадаємо, в 2017 році у "Вікіпедії" було написано 750-тисячну статтю українською мовою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram