ГоловнаСуспільствоЖиття

У Вікіпедії зруйнували міф про "чорнобильських водолазів"

Ліквідатори Беспалов і Ананенко досі живі, Баранов - помер у 2005 році.

Асоціація "Український ядерний форум" підготувала статті у "Вікіпедію" про ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які фігурують у міфі про "чорнобильських водолазів".

Фото: Olga KosharnaFacebook

Йдеться про працівників Чорнобильської атомної станції Бориса Баранова, Валерія Беспалова та Олексія Ананенка, які на початку травня 1986-го отримали завдання спустити воду з теплоносія четвертого енергоблоку ЧАЕС, щоб уникнути повторного вибуху. У багатьох статтях, книгах і фільмах описується, що Баранов, Беспалов і Ананенко загинули через кілька днів після цієї операції від променевої хвороби. Однак це не є правдою.

"Добровольцями погодилися йти троє: старший інженер Олексій Ананенко, інженер середньої ланки Валерій Беспалов і начальник зміни Борис Баранов. Один з них повинен був тримати підводну лампу, двоє інших - відкривати клапани. Наступного дня після занурення виявилося, що в "басейні" не було освітлення, а водонепроникний ліхтар час від часу вимикався, тому фахівці працювали практично на дотик. Через деякий час їм вдалося виявити зливні клапани і в повній темряві відкрити дві засувки, щоб випустити воду назовні. ЗМІ писали про те, що всі троє героїв загинули від променевої хвороби, але це не є правдою. Всі троє вижили ", - йдеться в статті у Вікіпедії.

У 2018 році президент Порошенко нагородив трьох ліквідаторів орденом "За мужність" III ступеня.

Нагороду Бориса Баранова вручили його онукові, оскільки він помер у 2005 році.

"Один з тих, що вижили [водолазів], потрапив у ДТП з травмами, несумісними з життям, вижив, але втратив пам'ять. Другий - живий, але серйозно хворий, не зміг отримати в квітні 2018 орден від Президента України особисто, і йому вручили орден вдома", - написала співробітниця Асоціації "Український ядерний форум" Ольга Кошарна.

Ананенко працював на ЧАЕС до пенсії в 2018 році. В одному з інтерв'ю він згадував, що цифри на дозиметрі під час операції його не шокували і становили приблизно "десятки рентген".

Він також розповів, що міф про "чорнобильських водолазів" породила стаття кореспондента ТАСС "Чорнобиль: адреса мужності", написана через кілька тижнів після операції, в якій журналіст "навів розповідь в дуже вільному викладі".

Останніми тижнями хвилю інтересу до Чорнобильської трагедії в світі викликав міні-серіал "Чорнобиль", знятий американською компанією HBO. Він очолив рейтинг найбільшого сайту про кіно Internet Movie Database (IMDb).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram