ГоловнаСвіт

Голова правління ПриватБанку припустив можливість повернення банку Коломойському

Коломойський подав близько 800 позовів до українських судів у справі ПриватБанку.

Голова правління ПриватБанку припустив можливість повернення банку Коломойському
Фото: Сергей Нужненко

Голова правління ПриватБанку Пьотр Крумханзл назвав реальною можливість повернення банку колишнім власникам або отримання ними компенсації. Про це банкір розповів ресурсу Financial Times.

«Денаціоналізація ПриватБанку може позбавити Україну підтримки Міжнародного валютного фонду і спричинити кризу», - розповів Крумханзл.

Для іноземних інвесторів і кредиторів справа ПриватБанку стало індикатором щирості президента Володимира Зеленського в боротьбі з корупцією і в реформах економіки.

Крумханзл підкреслив: якщо Київ не виконає попередніх домовленостей з МВФ у рамках нової програми на $5,5 млрд, то може не отримати цих грошей. У такому разі довіру до уряду України буде підірвано, а інвестори почнуть виводити свої гроші з країни. Це стане ударом для фінансового сектору і призведе до девальвації гривні.

«Якщо риторика зміниться і позиція МВФ стане негативною, то багато інвесторів фактично почнуть виводити вкладені в країну гроші», - додав Крумханзл.

Крумханзл нагадав, що Коломойський подав близько 800 позовів до українських судів у справі ПриватБанку.

Під тиском міжнародних кредиторів Зеленський заявляв про підтримку націоналізації ПриватБанку, проте був менш категоричний у питанні повернення банку власникам.

Крумханзл також заявив, що не впевнений в тому, що у Зеленського правильна картина ситуації з банком, оскільки всі його уявлення лунають з боку його оточення.

Нагадаємо, 18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Національного банку України та Кабінету Міністрів про незаконність націоналізації ПриватБанку.

Рішення не набрало чинності, оскільки було оскаржене в апеляційній інстанції.

Під час виступу в британському аналітичному центрі Chatham House прем'єр-міністр Олексій Гончарук пообіцяв не допустити повернення ПриватБанку Коломойському.

ПриватБанк перейшов у державну власність 21 грудня 2016 року у зв'язку з неплатоспроможністю.

Держава отримала 100% у його капіталі, фінустанову докапіталізували на суму 116,8 млрд гривень. Наприкінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій НБУ і висновку незалежного аудитора - компанії EY.

У листопаді 2019 року Коломойський заявляв, що зможе повернути собі банк найближчим часом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram