ГоловнаСвіт

Під час протестів у Казахстані затримали 23 осіб, понад половина - жінки

Протести спричинила смерть активіста в СІЗО.

У столиці Казахстану місті Нур-Султан на проспекті Тауелсиздик перед будівлею МВС 25 лютого поліція затримала 23 особи, в тому числі 13 жінок.

Про це повідомляє Радіо Азаттик.

Затриманих на автоазаках доставили до відділу поліції району Байконир. Жінок після "профілактичної бесіди" відпустили. У відповідь на запитання журналіста, чи відпустять інших 10 затриманих, начальник департаменту поліції міста Нур-Султан Ержан Саденов сказав: "Ми будемо зараз дивитися".

Фото: azattyq.org

Фото: azattyq.org

Десятки людей затримали після спроби перекрити на знак протесту рух на проспекті Тауелсиздик. Вони зібралися біля будівлі МВС, вимагаючи з-поміж іншого відставки голови цього відомства Єрлана Тургумбаєва після звістки про смерть у столичному слідчому ізоляторі громадського активіста Дулата Агаділа, якого напередодні ввечері затримали вдома співробітники в цивільному.

Представниця громадської спостережної комісії по місту Нур-Султан Оринбасар Кульжабаєва увечері 25 лютого сказала, що вивчені записи з камер спостереження в ізоляторі дозволяють стверджувати, що застосування будь-якого насильства не виявлено. Уповноважена з прав людини в Казахстані Ельвіра Азімова заявила, що також відвідала слідчий ізолятор, в якому помер активіст, і говорила з тими, хто перебував з ним в одній камері.

Дулат Агаділ, учасник антиурядових демонстрацій, що проходили минулого року, відомий своєю активністю в соціальних мережах, його неодноразово затримували і накладали адміністративні арешти. Він публікував відео різних протестних акцій і резонансних судових процесів, писав пости на підтримку громадських активістів, які зазнавали переслідувань.

Смерть активіста, причиною якого влада називає ймовірну серцеву недостатність, викликала протести в містах, включаючи Алмати, Шимкент і Актобе. Активісти висунули політичні вимоги, зокрема звільнити активістів, затриманих у день антиурядових мітингів 22 лютого і в дні напередодні протестної акції, політичних в'язнів з тюрем, відправити у відставку колишнього президента Нурсултана Назарбаєва з посади голови впливової Ради безпеки - органу, що володіє широкими повноваженнями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram