ГоловнаСвіт

Атамбаєву і 13 його прихильникам пред'явили обвинувачення в масових заворушеннях у Киргизстані

Під час зіткнень з поліцією в серпні 2019 року в селі Кой-Таш постраждали 225 осіб.

Атамбаєву і 13 його прихильникам пред'явили обвинувачення в масових заворушеннях у Киргизстані
Фото: april.kg

Генеральна прокуратура Киргизстану у вівторок, 25 лютого, вручила експрезиденту країни Алмазбеку Атамбаєву і 13 його прихильникам обвинувальні акти у справі про сутички в селі Кой-Таш 7-8 серпня 2019 року.

Обвинувальний висновок за фактами замаху на насильницьке захоплення влади, вбивства, замаху на вбивство співробітників правоохоронних органів, організації масових заворушень, захоплення заручників та інших злочинів складається з 491 сторінки, передає DW.

Разом з експрезидентом обвинувачення отримали колишній радник Атамбаєва Фарід Ніязов, колишній депутат парламенту Киргизії Равшан Жеєнбеков, два чинні депутати Ірина Карамушкіна і Асель Кодуранова, заступник голови Соціал-демократичної партії Киргизії Кундуз Жолдубаєва, колишній охоронець Атамбаєва Канат Сагимбаєв.

Справу ще 5 осіб виділено в окреме провадження, оскільки вони домовилися про співпрацю зі слідством. Прихильники Атамбаєва стверджують, що обвинувачення бездоказове і побудоване лише на усних розповідях.

У серпні 2019 року під Бішкеком спецпризначенці Держкомітету нацбезпеки Киргизстану намагалися затримати Атамбаєва, але цьому чинили опір його прихильники. Зіткнення тривали два дні, в результаті Атамбаєв здався співробітникам правоохоронних органів Киргизстану. Під час заворушень постраждали 225 осіб, загинув один зі спецпризначенців.

Алмазбека Атамбаєва після арешту утримують в СІЗО Держкомітету нацбезпеки. Експрезидента обвинувачують так само за іншими кримінальними справами, зокрема про корупцію і незаконне збагачення. На майно експрезидента накладено арешт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram