ГоловнаСвіт

Трамп наказав американським військам покинути північну Сирію

Трамп наказав американським військам покинути північну Сирію
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп наказав американським військам покинути північну Сирію.

Про це повідомив міністр оборони США Марк Еспер в ефірі американського телебачення, пише Associated Press.

"Американські війська можуть опинитися між двома арміями, що наступають, і це дуже неприємна ситуація", - сказав він. За його словами, ситуація в Сирії погіршується "з кожною годиною".

"За останні 24 години ми дізналися, що [Туреччина], ймовірно, хоче розширити свою атаку далі на південь порівняно з тим, що планувалося раніше, а також на захід", - заявив Еспер. Своєю чергою курди можуть звернутися по допомогу до сирійської армії та росіян, щоб контратакувати Туреччину.

У зв'язку з цим було прийнято рішення відкликати війська.

Еспер не сказав, що тисяча американських солдатів, які перебувають на півночі Сирії, покинуть країну взагалі. Але куди вони вирушать, невідомо. На сході Сирії недалеко від кордону з Йорданією є військова база Ет-Танф, але американські війська, що базуються там, не брали участі у спільній з курдами операції проти ІДІЛ на північному сході Сирії. Тому навряд чи тисяча солдатів з півночі вирушить у Танф.

Напередодні стало відомо, що американські військові потрапили під обстріл з боку Туреччини. Еспер сказав, що не знає, могли турки чи не могли навмисне атакувати підрозділи США.

Нагадаємо, 9 жовтня Туреччина почала військову операцію на східному березі Євфрату, вона отримала назву "Джерело миру". Це зона американського військового впливу, а Загони народної самооборони (YPG) у цьому регіоні були важливим союзником США в боротьбі проти терористів ІДІЛ.

У січні-березні 2018 року Туреччина провела в Сирії військову операцію "Оливкова гілка" на західному березі Євфрату.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram