ГоловнаСвіт

Протестувальники в Еквадорі захопили і підпалили урядову будівлю

Президент країни ввів у столиці комендантську годину і вивів армію на вулиці.

Протестувальники в Еквадорі захопили і підпалили урядову будівлю
Фото: EPA/UPG

В еквадорській столиці Кіто протестувальники в суботу, 12 жовтня, захопили будівлю Служби генерального контролера, яка займається фінансово-економічним контролем в країні, передає DW.

"Люди в масках закидали будівлю коктейлями Молотова, а потім увірвалися в неї і почали знищувати меблі та документи. Довколишній район евакуйовано, пожежники гасять вогонь", - йдеться в повідомленні.

Пізніше того ж дня президент Еквадору Ленін Морено ввів у столиці країни комендантську годину і військовий контроль.

Як зазначено на сторінці Морено в твітері, комендантська година набуде чинності з 15.00 за місцевим часом. Ця міра, на його думку, буде сприяти "діям громадських сил проти неприйнятних актів насильства".

На хвилі протестів, які не припиняються в Еквадорі вже кілька днів, демонстранти заблокували дорогу до міжнародного аеропорту в Кіто. Крім того, в столиці сталося кілька зіткнень протестувальників з поліцією. Тривалі блокади великих автодоріг привели до перебоїв з постачаннями продуктів і палива в деяких регіонах.

Масові акції паралізували роботу громадського транспорту в багатьох містах республіки. Правоохоронці затримали 477 осіб. З початку протестів загинули щонайменше чотири демонстранти.

Протести в Еквадорі почалися після різкого підвищення цін на паливо, викликаного скасуванням державних субсидій. З початку жовтня ціни на паливо підскочили більш ніж удвічі. Глава держави ввів режим надзвичайного стану строком на 60 днів і скасував триденний візит до Німеччини.

Субсидії на паливо були введені в Еквадорі в 1970-х роках. Їх скасування є частиною пакету економічних заходів, за допомогою яких влада хоче боротися з кризою в країні. Еквадор раніше отримав від Міжнародного валютного фонду позику в розмірі 4,2 млрд доларів і зобов'язався у відповідь скоротити державні витрати. Програма субсидій обходилася бюджету в 1,3 млрд доларів США в рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram