ГоловнаСвіт

Трамп підписав указ про другий раунд санкцій проти Росії за отруєння Скрипалів

Нові обмеження виявилися не такими страшними, якими могли бути.

Трамп підписав указ про другий раунд санкцій проти Росії за отруєння Скрипалів
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп в четвер, 1 серпня, підписав указ про другий раунд санкцій проти Росії за отруєння колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в березні 2018 року.

Про це повідомило видання Politico з посиланням на двох чиновників в адміністрації президента.

Подробиць указу у виданні не вказано, але, за даними The New York Times, санкції обмежилися забороною на кредити американських банків російському уряду і на підтримку кредитування Росії в міжнародних фінансових інститутах.

Перший пакет санкцій через отруєння Скрипалів Держдепартамент США запровадив ще в серпні 2018 року. Тоді під обмеження потрапляли постачання з Росії продукції подвійного призначення і експорт товарів і технологій, пов'язаних зі сферою національної безпеки США, а також постачання електроніки, компонентів і технологій для нафтогазової галузі.

Другий пакет мали ввести через кілька місяців, якщо Москва не надасть гарантій незастосування хімічної і біологічної зброї. Тоді йшлося про те, що в рамках санкцій компанії "Аерофлот" заборонять літати в США і взаємна торгівля може скоротитися до мінімуму.

Нагадаємо, колишнього подвійного агента Сергій Скрипаля і його дочку Юлію отруїли в англійському Солсбері в березні 2018 року.

За даними Лондона, за отруєнням Скрипалів стоїть Росія, а виконавцями злочину виявилися офіцери ГРУ - "Олександр Петров" і "Руслан Боширов" (справжні імена - Анатолій Чепіга і Олександр Мишкін). Вони прибули до Великобританії за фальшивими документами, нанесли отруту - нервово-паралітичну речовину "Новачок" - на дверну ручку будинку Скрипаля.

Діями групи підозрюваних в отруєнні Скрипаля міг керувати старший офіцер російської військової розвідки Денис Сергєєв.

Скрипалі пройшли тривале лікування, і їхня життя вдалося врятувати. Але 8 липня 2018 року від "Новачка" померла 44-річна Дон Стерджесс, яка стала випадковою жертвою отруйників.

Москва заперечує звинувачення. Президент РФ Володимир Путін назвав Петрова і Боширова приватними особами, які ніяк не причетні до розвідки. Після його заяви обидва побували в ефірі державного телеканалу RT і заявили, що їздили в Солсбері як туристи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram