ГоловнаСвіт

BBC: третій підозрюваний в отруєнні Скрипалів - генерал-майор ГРУ

Федотов-Сергєєв вважається керівником оперативної групи.

BBC: третій підозрюваний в отруєнні Скрипалів - генерал-майор ГРУ
Александр Петров и Руслан Боширов во время поездки в Солсбери
Фото: Мetroplitan Police

Діями групи підозрюваних в отруєнні екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля міг керувати старший офіцер російської військової розвідки Денис Сергєєв.

Про це йдеться в розслідуванні програми Бі-бі-сі Newsnight.

Ще в лютому британські газети повідомляли, що водночас із "Олександром Петровим" (Олександр Мишкін) і "Русланом Бошировим" (Анатолій Чепіга) до Лондона прибув якийсь "Сергій Федотов", котрий також брав участь в операції. Група Bellingcat і російське видання The Insider тоді опублікували матеріал, у якому повідомлялося, що насправді "Федотова" можуть звати Денис Сергєєв.

Бі-бі-сі вдалося встановити, що Сергєєв має звання генерал-майора і служить у ГРУ. Він був керівником оперативної групи й, будучи в Лондоні, підтримував зв'язок з офіцерами в Москві.

Сергєєв прибув у лондонський аеропорт "Хітроу" вранці в п'ятницю, 2 березня, і полетів у другій половині дня в неділю, 4 березня. Цього самого дня отруйну речовину "Новачок" нанесли на ручку вхідних дверей Сергія Скрипаля.

Дані білінгу мобільного телефону Сергєєва показали, що вранці 3 березня він міг зустрічатися на набережній Темзи з "Петровим" і "Бошировим", які незабаром після цього сіли на поїзд до Солсбері, де жив Скрипаль.

Нагадаємо, колишній подвійний агент Сергій Скіпаль і його дочка Юлія були отруєні в англійському Солсбері в березні 2018 року.

За даними Лондона, за отруєнням Скрипалів стоїть Росія, а виконавцями злочину виявилися офіцери ГРУ - "Олександр Петров" і "Руслан Боширов" (справжні імена - Анатолій Чепіга й Олександр Мишкін). Вони прибули до Великої Британії за фальшивими документами, нанесли отруту - нервово-паралітичну речовину "Новачок" - на дверну ручку будинку Скрипаля.

Скрипалі пройшли тривале лікування, і їхні життя вдалося врятувати. Але 8 липня 2018 року від "Новачка" померла 44-річна Дон Стерджесс, що стала випадковою жертвою отруйників.

Москва відкидає звинувачення. Президент РФ Володимир Путін називав Петрова і Боширова приватними особами, що не мають стосунку до розвідки. Після його заяви обидва побували в ефірі державного телеканалу RT і заявили, що їздили в Солсбері як туристи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram