ГоловнаСвіт

США виходять з договору про ліквідацію РСМД слідом за Росією

Росія офіційно вийшла з цього договору 3 липня 2019 року.

США виходять з договору про ліквідацію РСМД слідом за Росією
Фото: informator.news

Сьогодні, 2 серпня 2019 року, офіційно завершується договір між США і Росією про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД). Про це повідомляє BBC. 

Цей договір було підписано ще в 1987 році між генсеком ЦК КПРС Михайлом Горбачовим і президентом США Рональдом Рейганом.

Документ фіксував відмову цих країн випробовувати, виробляти і мати балістичні ракети наземного базування середньої (від 1 тисячі до 5,5 тисячі кілометрів) і малої (від 500 до 1 тисячі кілометрів) дальності.

Однак США вже звинувачувала Росію в порушенні цього договору в 2014 році. На початку цього року Америка і НАТО теж звинувачували Росію в порушенні цього пакту, проте Москва все спростувала. Американці заявили, що в них є докази того, що Росія розгорнула декілька ракет 9М729, відомих НАТО як SSC-8. Ракети здатні пролетіти понад 500 кілометрів. Російські військові, натомість, стверджували, що 9М729 не може подолати 500-кілометрову відстань.

Через це 2 лютого Сполучені Штати призупинили виконання своїх зобов'язань за Договором про ліквідацію ракет середньої і малої дальності. Потім був шестимісячний термін, після закінченню якого США вийдуть з ДРСМД остаточно.

4 березня 2019 року президент Росії Володимир Путін підписав указ про призупинення Росією виконання Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД). У тексті указу було сказано, що рішення було прийнято "через порушення США своїх зобов'язань за договором".

3 липня президент РФ Володимир Путін підписав закон про припинення участі Росії в Договорі про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД), чим офіційно підтвердив вихід з договору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram