ГоловнаСвіт

Трамп хоче укласти новий ракетний договір між США, Росією та Китаєм

За його словами, він вже розмовляв про це з представниками китайської сторони.

Трамп хоче укласти новий ракетний договір між США, Росією та Китаєм
Фото: EPA/UPG

Після припинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД) президент США Дональд Трамп заявив про необхідність укладення нової угоди між США і Росією, до якої варто залучити і Китай. Про це він сказав у п'ятницю, 2 серпня, виступаючи перед журналістами, передає Німецька хвиля.

За твердженням глави Білого дому, він уже розмовляв з представниками китайської сторони, які були "дуже натхненні" ймовірними переговорами.

Трамп і раніше висловлювався за те, щоб у переговорах про новий договір про роззброєння брав участь Китай. Канцлер Німеччини Ангела Меркель і міністр закордонних ФРН справ Гайко Маас також закликали КНР підключитися до діалогу про роззброєння. Однак Пекін дав зрозуміти, що не зацікавлений в цьому.

Нагадаємо, в грудні 2018 року США пригрозили вийти з ДРСМД, якщо Росія не повернеться до виконання своїх договірних зобов'язань протягом 60 днів. У Вашингтоні і НАТО вважають, що Москва порушила угоду створенням ракети 9М729 (SSC-8 за класифікацією альянсу), здатної пролетіти понад 500 кілометрів. У Москві визнають наявність ракети, але стверджують, що вона не порушує договір.

2 серпня закінчився шестимісячний термін, який Вашингтон надав Москві для усунення допущених нею порушень ДРСМД.

Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності був підписаний в 1987 році генеральним секретарем ЦК КПРС Михайлом Горбачовим і президентом США Рональдом Рейганом. Ракети середньої і меншої дальності становлять найбільшу загрозу для світу, оскільки здатні досягти цілі протягом декількох хвилин і не залишають противнику шансів підготуватися до удару і відбити його.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram