ГоловнаСвіт

Трамп запропонував Путіну допомогу в боротьбі з лісовими пожежами

Президент РФ сприйняв це як сигнал про майбутню нормалізацію відносин між країнами.

Трамп запропонував Путіну допомогу в боротьбі з лісовими пожежами
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп подзвонив російському президенту Володимиру Путіну і запропонував йому допомогу в гасінні лісових пожеж у Сибіру.

Про це повідомляють російські ЗМІ.

Відзначають, що російський президент "оцінив пропозицію свого американського колеги про сприяння Росії в боротьбі з природними пожежами як запоруку того, що в майбутньому вийде повністю нормалізувати відносини між Москвою і Вашингтоном". Путін також заявив, що в разі необхідності Росія скористається пропозицією США, повідомляють на офіційному сайті Кремля.

Раніше за дорученням Путіна до гасіння лісових пожеж було залучено сили Міністерства оборони РФ. Повідомляли, що в Красноярськ вилетять 10 літаків Іл-76 та 10 вертольотів військово-транспортної авіації, обладнані спеціальними водозливними пристроями.

У регіоні оголошено надзвичайний стан, але гасити вогонь узялися не відразу. Спочатку місцеві чиновники називали це економічно недоцільним і вирішили почекати дощу. Так, кілька днів тому губернатор Красноярського краю Олександр Усс пояснював, чому влада не гасить пожежі. "Це звичайне природне явище, боротися з яким безглуздо, а десь, можливо, навіть і шкідливо", - говорив чиновник.

За даними Федерального агентства лісового господарства РФ, площа лісових пожеж сягнула 3 млн гектарів, при цьому велика частина - на території Іркутської області та Красноярського краю. Смог від пожеж досяг Поволжя і Казахстану.

Західні ЗМІ називають ситуацію з пожежами в РФ безпрецедентною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram