ГоловнаСвіт

Угорщина дозволила транзит призначеної для Сербії військової техніки РФ по повітрю

Раніше Румунія не пропустила російську військову техніку через Дунай.

Угорщина дозволила транзит призначеної для Сербії військової техніки РФ по повітрю
Фото: 112 Украина

Уряд Угорщини в середу, 31 липня, захистив своє рішення дозволити транзит російської військової техніки через свій повітряний простір, незважаючи на санкції ЄС.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Росія доставила 10 бойових розвідувальних патрульних машин БРДМ-2 на військову базу сербської армії. Це була частина обіцяної поставки 30 б/в танків Т-72 і 30 БРДМ-2.

Транспортні засоби доставили, незважаючи на те, що сусідня Румунія відмовила в транзиті російського транспорту з озброєнням через Дунай у зв'язку з міжнародними санкціями проти Москви через її дії в Україні.

Після анексії Криму Росією ЄС ввів ембарго на торгівлю зброєю з Росією, а також заборону експорту так званих товарів подвійного призначення, які можна використовувати як у військових, так і в цивільних цілях.

Керівник адміністрації прем'єр-міністра Угорщини Гергей Гуйяш заявив журналістам, що авіаперевезення було дозволено через повітряний простір Угорщини, оскільки вантаж перевозили не у військовому літаку, а в цивільному, що не вимагає спеціального дозволу.

"Звичайно, ми отримуємо повідомлення про цивільний літак, який входить у повітряний простір Угорщини, але це повністю оповіщення типу протоколу, який слід просто визнати", - сказав Гуйяш, додавши, що з географічних причин російський вантаж також повинен був пролетіти через Польщу і Словаччину.

"Головне для нас - це те, що нам вдалося перевезти транспортні засоби в Сербію", - сказав президент Сербії Aлександар Вучич. "Як і яким шляхом вони прибули, це наша справа".

За даними сербських ЗМІ, раніше, 23 липня, в Сербію були доставлені 6 винищувачів МіГ-29, чотири вертольоти MI-17 і MI-35.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram