ГоловнаСвіт

Експрезидент США Рейган називав африканців "мавпами"

"Побачити цих ... мавп з африканських країн - під три чорти їх, їм досі незручно носити взуття!"

Експрезидент США Рейган називав африканців "мавпами"
Рональд Рейган произносит инаугирационную речь, 20 января 1981.
Фото: consortiumnews.com

Колишній президент США Рональд Рейган називав представників африканських країн в ООН "мавпами".

Про це свідчить архівний аудіозапис телефонної розмови між Рейганом і тодішнім президентом США Річардом Ніксоном, яка відбулася в 1971 році, пише ВВС.

Рейган, який на той момент займав посаду губернатора Каліфорнії, висловив обурення тим, що африканські представники під час одного з голосувань виступили не на боці США. На тому засіданні представники делегації Танзанії почали танцювати прямо в залі засідань після того, як ООН підтримала позицію Китаю, а не Тайваню.

Рейган, який підтримував Тайвань, подзвонив президенту США, щоб висловити своє розчарування підсумками голосування в ООН.

Під час розмови він сказав: "Побачити цих ... мавп з африканських країн - під три чорти їх, їм досі незручно носити взуття!"

Ніксон, який залишив посаду президента США в 1974 році, на цей коментар відповів гучним сміхом.

Запис цієї розмови знайшов Тім Нафталі, професор історії з Нью-Йоркського університету, який з 2007-го по 2011 рік керував Президентською бібліотекою Ніксона. Про свою знахідку він написав у журналі The Atlantic.

За його словами, цей запис зберігався в Національному архіві США ще з 2000 року, але тривалий час окремі фрази з розмови Рейгана і Ніксона були стерті з плівки. Оригінальні версії запису дослідникові вдалося отримати лише кілька тижнів тому.

Рональд Рейган став президентом США в 1981 році і пішов з посади в 1989-му Він помер у 2004 році - впродовж останніх років життя Рейган страждав від хвороби Альцгеймера.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram