ГоловнаСвіт

Російські хакери створюють фейкові додатки популярних програм для шпигунства, - ЗМІ

Мобільні версії програм для Android мають вигляд легальних програм Skype, Signal і PornHub.

Російські хакери створюють фейкові додатки популярних програм для шпигунства, - ЗМІ
Фото: autocentre.ua

Російські хакери завантажують в інтернет-магазини фейкові додатки, які копіюють популярні програми і можуть шпигувати за власником смартфона.

Про це свідчить звіт компанії Lookout, що займається цифровою безпекою, передає Голос Америки.

Мова йде про мобільні версії програм для Android, які мають вигляд легальних програм Skype, Signal і PornHub. У фейковий версії вбудовують шкідливе розширення Monocle, яке може зчитувати зображення з екрану смартфона в будь-який час і передавати його в Росію.

За словами інженера Lookout Апурви Кумар, це звичайний метод, який використовують розробники шкідливих програм. Вони "перепаковують" відомий додаток з шкідливими функціями, щоб не викликати підозри користувачів.

За даними Lookout, основними групами ризику є мусульмани, люди, які проживають на території Кавказу, а також в країнах Центральної Азії, зокрема в Узбекистані. Втім, компанія відзначає: це не вичерпний список, і жертвами програмного забезпечення можуть стати і інші люди.

Як стверджує Lookout, розширення Monocle розробила компанія, пов'язана з Головним розвідувальним управлінням Генштабу РФ (ГРУ). Вперше шкідливу програму зафіксували в 2016 році, втім, вона активна і досі. На думку Lookout, розробники можуть працювати і над аналогічним додатком для власників смартфонів Apple.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram