ГоловнаСуспільствоВійна

У ГУР розповіли деталі про атаку на порт в Криму та нові морські безпілотники Magura V5

У створенні флоту українських ударних морських безпілотників значну роль відіграли Велика Британія та США.

Фото: ГУР у Telegram

Військовий Головного управління розвідки Міноборони з позивним 13 розповів деталі атаки на порт у окупованому Криму, яку Сили оборони провели 10 листопада. На світанку морські безпілотники зайшли в порт і оминули при цьому протичовнові сітки. Росіяни помітили їх і почали стріляти, але завадити руху безпілотників не змогли.

У результаті місії розвідники знищили два ворожі десантні катери класів "акула" та "серна". Судна пішли на дно разом із завантаженим на борт бронетранспортером, навели в ГУР уривок розмови воїна з британським The Times

Ще один безпілотник вибухнув у ремонтному доку. "Вони знали, що ми прийдемо, але нічого не змогли вдіяти. Радість була неймовірна. Метою мого життя було затопити російський корабель, і ми затопили одразу два", – сказав 13. 

Він також розповів деталі про успішне ураження морськими дронами російського розвідувального корабля "Іван Хурс" та нового дороговартісного патрульного судна окупантів "Сергій Котов" у травні та вересні. Військовий зазначив, що вартість усіх дронів, які використовуються в атаці, у тисячі разів нижча, ніж будівництво одного корабля та підготовка екіпажів. Морські дрони-камікадзе використовують й інші підрозділи Сил безпеки й оборони України, зокрема СБУ. Їхні БпЛА Sea Baby атакували незаконний Керченський міст, російський фрегат "Адмірал Макаров", нафтовий танкер Sig та десантний корабель рф "Олєнєґорскій ґорняк".

"Ми пишемо історію, і наші західні партнери дуже зацікавлені в цих інструментах", – заявив 13-й. У ГУР сказали, що Magura V5 – один із таких інструментів. Безпілотник оснащений двома камерами, інфрачервоною оптикою, супутниковим модулем, який передає сигнали камер до пункту управління. 

Двигун дозволяє розвивати швидкість у 45 морських миль на годину. Крейсерська швидкість у 25 миль на годину забезпечує запас ходу на 250 миль. Боєголовка розміщена у носовій частині та важить 250 кілограмів. Бойова частина у дронах наступного покоління ще важча. Нова модифікація морського безпілотника також дозволяє розставляти міни на шляху ворожих кораблів та повертатись у порт базування. У створенні флоту українських ударних морських безпілотників значну роль відіграли Велика Британія та США. Результат цієї співпраці – вагомі втрати флоту терористичної РФ та витіснення агресора із західної частини Чорного моря.

  • Крим залишається одним із військових плацдармів Росії, використовуваних для повітряних атак на вільну частину України, зберігання зброї і боєприпастів та логістичного забезпечення окупантів. Перша велика атака на російський об'єкт у Криму відбулася торік, коли Сили оборони вразили Кримській міст. Шляхопровід було пошкоджено, але не зруйновано повністю, втім у СБУ наголошували, що міст є законною військовою ціллю. Ще одна велика атака на Кримський міст була у ніч на 17 липня. Зведений окупантами шляхопровід атакували надводними безпілотниками. Це було спецоперацією Військово-морських сил і СБУ. 
  • Загалом за час повномасштабної війни в Криму горіли російські військові бази, судноремонтний завод, установки ЗРК, склади і військові частини. Сили оборони поступово знищують російські запаси на окупованій території. Однією з найбільших кримських поразок для Росії цього року став удар по російському ракетоносію "Аскольд", що стояв у Керчі, атакований трьома ракетами SCAPL/Storm Shadow.
  • Кілька днів тому в Криму СБУ і ВМС вдарили по морському нафтовому терміналу в Феодосії. Це важливий об'єкт інфраструктури, що забезпечує окупантів паливом. Того ж дня безпілотники СБУ уразили радіолокаційну систему "Небо-М" в районі населеного пункту Багерово, стоянку гелікоптерів, радіолокаційну систему П-18 "Терек" та систему управління зенітно-ракетних підрозділів "Байкал-1М" біля Стрілкового.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram