ГоловнаСуспільствоВійна

Прокуратура відкрила провадження за фактом примусової "паспортизації" в "ЛНР"

За попередніми даними, терористи видали свої "паспорти" 200 000 українців.

Прокуратура відкрила провадження за фактом примусової "паспортизації" в "ЛНР"
Фото: dnews.dn.ua

Прокуратура відкрила кримінальне провадження через примусову "паспортизацію" українців, що здійснюється представниками окупаційної адміністрації в Луганській області.

Ці дії кваліфікують як порушення законів і звичаїв війни, повідомили в пресслужбі Офісу генпрокурора України.

"Згідно з матеріалами СБУ, перші особи адміністрації "ЛНР", яка контролюється Росією, проводять насильницьку політику щодо примусу отримання громадянами України на тимчасово окупованій території Луганської області так званих паспортів громадянина "ЛНР", - уточнили в Офісі генпрокурора.

За попередніми даними, "паспорти" "ЛНР" отримали понад 200 000 осіб.

Підкреслюється, що видача "паспортів" має саме примусовий характер і суперечить вимогам ст. 52 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни і ст. 75 Додаткового протоколу. Ці дії ведуть до порушення конституційних прав і свобод громадян України на тимчасово окупованій території Луганської області.

Здійснення досудового розслідування доручено слідчим ГУ СБУ в Донецькій і Луганській областях.

Нагадаємо, 2017 року Росія офіційно визнала документи, видані громадянам України терористичними організаціями "ДНР" і "ЛНР".

24 квітня 2019 президент РФ Володимир Путін підписав указ "Про визначення в гуманітарних цілях категорій осіб, які мають право звернутися із заявами про прийом до громадянства РФ згідно зі спрощеним порядком". Відповідно до указу, таке право отримують особи, які постійно проживають в ОРДЛО.

29 квітня в російських ЗМІ повідомлялося, що в Новошахтинську Ростовської області відкрито, почав тестову роботу і нібито вже прийняв 80 заяв від жителів "ЛНР" перший пункт видачі паспортів РФ. 30 квітня такий самий центр відкрився в селі Покровському Неклинівського району Ростовської області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram