ГоловнаСуспільствоПодії

У Житомирській області чотирьох лісничих підозрюють у незаконній вирубці лісу на 6 млн гривень

Чиновники вносили недостовірні відомості в документи про санітарні рубки.

Слідчі ДБР повідомили чотирьом співробітникам ДП "Олевське лісове господарство" про підозру в незаконній вирубці деревини на суму 6 мільйонів гривень у Житомирській області. Про це сказано на сайті ДБР. 

Фото: ДБР

За попередньою інформацією, працівники лісгоспу у змові з чиновниками спеціалізованого лісозахисного підприємства і територіального органу Держлісагентства під час відведення насаджень у санітарні рубки вносили недостовірні відомості в документи.

Фото: ДБР

На лісових ділянках, які відводилися в рубку, був значно більший запас дерев, ніж у документах. Внаслідок незаконних рубок, за попередніми підрахунками, державі завдано збитків на суму понад 6 млн гривень.

На цей момент ДБР проводить 35 обшуків за місцем розташування лісгоспу, його лісництв, спеціалізованого лісозахисного підприємства, територіального органу та центрального апарату Держлісагентства, а також у місцях проживання та інших об'єктах нерухомості чиновників держлісохорони.

Фото: ДБР

Крім того, обшуки проводять за місцем проживання підприємців - лісозаготівельників і лісопильника. Під час обшуку території однієї з лісопереробок правоохоронці виявили 600 кубометрів сосни без документів на неї.

Нагадаємо, 17 липня президент Володимир Зеленський провів нараду з питань боротьби з незаконною природно-ресурсною господарською діяльністю в Харківській області. Зазначалося, що проблема незаконних вирубок і знищення лісів є загальнонаціональною. Однак особливо гостро вона стоїть в Харківській області, оскільки показник лісистості тут - 12%, що менше, ніж у середньому по Україні.

Тоді ж Зеленський дзвонив директору лісгоспу Віктору Сирсі і запрошував його до Офісу президента, оскільки президенту доповіли, що Сирса контролює незаконні вирубки в області.

У листопаді Сирсу звільнили з посади директора Гутянського лісгоспу, 30 жовтня його затримали під час спроби дати $100 тис. детективу НАБУ.

Крім того, в листопаді Кабмін запустив "Ліс у смартфоні" для електронної реєстрації заготівлі деревини і контролю вирубок дерев. Зазначають, що кожна людина може зайти з комп'ютера або телефона на сайт LK.UKRFOREST.COM і ознайомитися з переліком лісорубних квитків на заготівлю деревини або перевірити на мапі законність здійснення рубок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram