ГоловнаСуспільствоПодії

Зеленський присвоїв звання Героя України викладачці Одеського коледжу і рятувальнику, які загинули під час пожежі

Також вони посмертно удостоєні ордена "Золота Зірка" за героїзм і самопожертву під час порятунку людей.

Зеленський присвоїв звання Героя України викладачці Одеського коледжу і рятувальнику, які загинули під час пожежі
Фото: Думская

Викладачку вищої математики та інформаційних дисциплін Одеського коледжу економіки, права і готельно-ресторанного бізнесу Ганну Бортюк і командира відділення державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС в Одеській області Сергія Шатохіна, які загинули рятуючи людей під час пожежі, посмертно удостоєно знання Герой України.

Відповідний указ Володимира Зеленського №20 / 2020 від 25 січня опубліковано на сайті Офісу президента.

Згідно з текстом указу, загиблих удостоєно звання Герой України та ордена "Золота Зірка" за героїзм і самопожертву, виявлені у врятуванні людей під час пожежі.

Пожежник Шатохін зірвався зі сходів на рівні третього поверху, після того, як на нього впала дівчина, котра стрибнула у вікно. Пізніше обидвоє померли в лікарні від отриманих травм.

34-річна Ганна Бортюк виводила студентів з палаючої будівлі і померла від отруєння продуктами горіння. У неї залишилося двоє дітей і літні батьки.

Нагадаємо, вранці 4 грудня минулого року на третьому поверсі шестиповерхового навчального корпусу коледжу виникла пожежа, площа якої досягла 4 тис. кв. м. О 14:18 того ж дня пожежу було локалізовано, але гасіння окремих осередків тривало ще довго.

12 грудня пошукову операцію було завершено, в ДСНС повідомили, що число загиблих становило 16 осіб; ідентифікація їхніх тіл завершилася 26 грудня.

За фактом пожежі було відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 270 (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки) Кримінального кодексу.

9 грудня директорці коледжу Любові Кочерзі висунули підозру в службовій недбалості. Студенти також розповідали, що під час пожежі ніяких попереджувальних сигналів не було, всі евакуювалися самостійно. Цю інформацію також підтвердив голова ДСНС Микола Чечоткін.

13 грудня правоохоронці відкрили ще одне кримінальне провадження - за фактом недбалості, проявленої співробітниками ДСНС, які повинні були перевіряти дотримання правил пожежної безпеки в будівлі коледжу. Крім того, в будівлі одеської ДСНС ДБР провело обшуки. Слідчі вилучили матеріали перевірок з 2014 року. Після цього керівництво одеського управління ДСНС звільнили.

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що загиблі рятувальник Сергій Шатохін і викладачка Ганна Бортюк, які ціною власного життя врятували десятки інших людей, гідні присвоєння звання Героя України, і попросив підготувати відповідне подання президентові України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram