ГоловнаСуспільствоЖиття

Кримського політв'язня у "справі Хізб ут-Тахрір" Ваітова звільнено після п'ятирічного ув'язнення в колонії

Його відпустили, оскільки минув термін вироку.

Кримського політв'язня у "справі Хізб ут-Тахрір" Ваітова звільнено після п'ятирічного ув'язнення в колонії
Рустем Ваитов
Фото: atr.ua

Кримського політв'язня Рустема Ваітова 22 січня звільнили, оскільки минув термін відбування вироку, з колонії в місті Курган (Росія, Урал). Його засудили в так званій "справі Хізб ут-Тахрір".

Про це повідомив його адвокат Едем Семедляєв, пише "Кримська солідарність" у Facebook. Зустрічати Ваітова, крім його захисника і брата, вирушили представники дипломатичної місії з України. Також сьогодні добіг термін відбування вироку ще одного кримського політв'язня.

Рустема Ваітова, Руслана Зейтуллаєва, Юрія Прімова, Ферата Сайфуллаєва незаконно затримали в с. Орлине під Севастополем у січні і квітні 2015 року. Зейтуллаєву інкримінували організацію діяльності терористичної організації, решті - участь у ній.

Після півтора року судів у вересні 2016-го Північно-Кавказький окружний суд Ростова-на-Дону засудив Прімова, Ваітова, Сайфуллаєва до п'яти років у колонії загального режиму, Зейтуллаєву дали сім років, але потім переглянули вирок і засудили до 15 років колонії суворого режиму.

На думку російського правозахисного медіапроєкту "ОВД-инфо", членів осередків релігійної організації "Хізб ут-Тахрір", 2003 року визнаної в Росії терористичною, засуджують лише за те, що вони зустрічаються і читають релігійну літературу.

Нагадаємо, Росія утримує щонайменше 65 осіб, переважно кримських татар, у так званій "справі Хізб ут-Тахрір", їх звинувачують за "терористичними" статтями. Після окупації Росією Криму почалися масові затримання членів цієї організації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram