ГоловнаСуспільствоЖиття

Фігурантам "справи Хізб ут-Тахрір" зменшили термін ув'язнення на 6 місяців

Верховний суд РФ розглянув апеляцій першої групи фігурантів справи.

Фігурантам "справи Хізб ут-Тахрір" зменшили термін ув'язнення на 6 місяців
Фото: ru.krymr.com

Верховний суд РФ під час розгляду апеляційної скарги змінив вирок першій сімферопольській групі фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір". Терміни ув'язнення кримчанам зменшено на 6 місяців. Про це повідомляє ресурс "Крим.Реалії".

Тож Узеїр Абдуллаєв отримав 12 років і 6 місяців ув'язнення, Рустем Ісмаїлов - 13 років і 6 місяців, Еміль Джемаденов - 11 років і 6 місяців, Айдер Саледінов - 11 років і 6 місяців. Теймур Абдуллаєв після перегляду вироку отримав 16 років і 6 місяців колонії, при цьому для нього передбачено адміністративний нагляд на 1 рік і 4 місяці.

На засіданні були міжнародний спостерігач з Нідерландів Тіман Каувін, представник посольства США Софія Будай, міжнародний спостерігач з Євросоюзу Каміла Ласкевич, а також консул України в Росії Віктор Пленніков.

Як зазначає видання з посиланням на активістів, у залі суду і на вулиці було близько 70 осіб. Фігуранти справи брали участь у засіданні по відеозв'язку: із СІЗО Таганрога і СІЗО-5 Ростова-на-Дону.

Нагадаємо, "Хізб ут-Тахрір" - релігійний рух, заборонений у Росії як терористичний, але не заборонений в Україні.

У 2016 році російська окупаційна влада почала переслідування учасників "Хізб ут-Тахрір" у Криму, який є частиною України, але незаконно захоплений Росією.

Нагадаємо, 22 лютого 2019 в Криму слідство ФСБ Росії висунуло вісьмом фігурантам другої бахчисарайської "справи Хізб ут-Тахрір" додаткове звинувачення в підготовці насильницького захоплення влади.

Крім них, під вартою перебувають інші кримські татари, затримані в так званій "ялтинській" і "сімферопольській" справах.

13 листопада Європейський Союз закликав Росію скасувати вирок і відпустити шістьох кримськотатарських активістів, фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір", яким дали від 7 до 19 років позбавлення волі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram