ГоловнаПолітика

Верховний суд РФ розгляне апеляцію п'ятьох кримських татар, засуджених до 68 років в'язниці за "тероризм"

Денісова закликала комісара Ради Європи з прав людини делегувати на засідання своїх представників.

Верховний суд РФ розгляне апеляцію п'ятьох кримських татар, засуджених до 68 років в'язниці за "тероризм"

24 грудня у Верховному Суді РФ пройде судове засідання з розгляду апеляційної скарги на вирок суду, який визнав винними п'ятьох кримських татар у нібито тероризмі та екстремізмі і засудив їх до позбавлення волі сумарно на 68 років.

Про це повідомила уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

Денісова закликала комісара Ради Європи з прав людини Дуню Міятович делегувати представників на зазначене судове засідання, щоб забезпечити дотримання судом гарантованих міжнародними нормами прав і свобод кримських татар.

"Судилище Північно-Кавказького окружного військового суду визнало винними кримських татар у нібито тероризмі і екстремізмі - вони позбавлені волі сумарно на 68 років", - написала омбудсман у фейсбуці.

Денісова повідомила, що йдеться про п'ятьох громадян України: Теймура Абдуллаєва, Рустама Ісмаїлова, Узеїра Абдуллаєва, Еміля Джемаденова та Айдера Саледінова, - які були безпідставно позбавлені волі у сфабрикованій кримінальній справі.

На початку 2018 року з порушенням норм міжнародного права їх вивезли з території тимчасово окупованого Криму в Ростов-на-Дону, а в червні 2018-го вони були засуджені Північно-Кавказьким окружним військовим судом. Теймур Абдуллаєв отримав 17 років позбавлення волі, Рустам Ісмаїлов - 14 років, Узеїр Абдуллаєв - 13 років, Еміль Джемаденов і Айдер Саледінов по 12 років позбавлення волі відповідно.

Всі вони - фігуранти першої сімферопольської "справи Хізб ут-Тахрір".

"Хізб ут-Тахрір" - релігійний рух, заборонений в Росії як терористичний, але не заборонений в Україні.

У 2016 році російська окупаційна влада почала цькування проти учасників "Хізб ут-Тахрір" в Криму, який є частиною України, але незаконно захоплений Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram