ГоловнаПолітика

"Упевнений, що ми досягнемо позитивних результатів для всіх сторін", - Оржель про переговори щодо газу

У Берліні відпрацювали остаточний протокол рішення, "який наближає до підписання фінальних договорів".

"Упевнений, що ми досягнемо позитивних результатів для всіх сторін", - Оржель про переговори щодо газу
Алексей Оржель
Фото: brdo.com.ua

Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель висловив упевненість, що найближчим часом Україна і Росія досягнуть позитивних результатів для всіх зацікавлених сторін щодо питання транзиту російського газу через територію України в країни Європи з 2020 року.

Про це він повідомив під час брифінгу за підсумками тристоронніх переговорів у Берліні в четвер, 19 грудня.

"Ми сьогодні дуже добре попрацювали, ми дуже якісно сьогодні відпрацювали остаточний протокол рішення, який наближає нас до підписання фінальних договорів, і дійсно зараз на тому етапі ми готові представити (його) для узгодження нашими столицями, ми повинні узгодити наші останні позиції з Києвом і Москвою, а також на прямому зв'язку буде і Брюссель. Найближчим часом я впевнений, що ми досягнемо позитивних результатів для всіх сторін", - сказав він.

Раніше віцепрезидент Європейської комісії з Енергетичного союзу Марош Шефчович заявив, що Україна і Росія "в принципі" домовилися щодо транзиту газу. За його словами, це "позитивні новини для Європи, Росії та України".

З 1 січня 2020 року закінчується 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом". Україна за участю Єврокомісії намагається домогтися від Росії підписання нового 10-річного договору з транзитом газу в обсягах до 90 млрд кубометрів на рік.

10 грудня в рамках саміту нормандської четвірки Україна і РФ провели газові переговори на вищому рівні. За підсумками зустрічі президент Володимир Зеленський заявив про досягнутий прогрес. За його словами, новий транзитний договір, швидше за все, не буде десятирічним, як хотіла Україна, але і не однорічним, як пропонувала Росія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram