ГоловнаПолітика

Путін: РФ шукатиме прийнятне рішення щодо транзиту газу, у тому числі для України

Президент вважає питання поставок газу "дуже чутливим", а рішення Стокгольмського суду - "політичним".

Путін: РФ шукатиме прийнятне рішення щодо транзиту газу, у тому числі для України
Фото: EPA/UPG

Президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія шукатиме прийнятне для всіх сторін рішення щодо транзиту газу, в тому числі для України.

Про це він заявив на черговій підсумковій пресконференції.

"Про газову війну. Звертаю вашу увагу, що частина резервних коштів вкладена в українські цінні папери, - 3 млрд доларів як раз... Є вже рішення суду у Лондоні, яке не виконується", - сказав Путін.

Він також назвав питання поставок газу "дуже чутливим".

"Але ми хочемо вирішити цю проблему. Я переконаний, як юрист за освітою, що рішення Стокгольмського суду носить не юридичний, а політичний характер. Одне з обґрунтувань рішення - "у зв'язку з важким економічним становищем в Україні". Ну нісенітниця якась. Хоч би утрималися б від такого запису... Але рішення є, і ми повинні з цього виходити. І ми будемо виходити з цього", - сказав президент РФ.

Він додав, що Росія буде шукати прийнятне рішення у цьому питанні.

"Я думаю, що ми домовимося, ми на шляху до цих домовленостей. Ми будемо прагнути до того, щоб і українська сторона була задоволена цими домовленостями. У нас немає ніякого бажання загострювати ситуацію в енергетиці і якось використовувати це для впливу на ситуацію у самій Україні", - сказав Путін.

Також він підкреслив, що будівництво магістральних газопроводів "Північний потік-1", "Північний потік-2" і "Турецький потік" не завадить надалі зберегти транзит російського газу через територію України.

"Ми не збираємося укладати на якийсь термін контракт, щоб потім припинити транзит. Ні, ми у цьому самі зацікавлені. Ми хочемо, це зручний маршрут", - додав Путін.

Нагадаємо, у грудні 2017 року і лютому 2018 року Стокгольмський арбітраж виніс два рішення у спорах "Газпрому" і "Нафтогазу" про постачання газу в Україну і його транзит через територію країни, зобов'язавши російську компанію виплатити "Нафтогазу" $2,56 млрд.

10 грудня у рамках саміту "нормандської четвірки" Україна і РФ провели газові переговори на вищому рівні. За підсумками зустрічі президент Володимир Зеленський заявив про досягнутий прогрес. За його словами, новий транзитний договір, швидше за все, не буде десятирічним, як хотіла Україна, але і не однорічним, як пропонувала Росія. Він також підтвердив, що Україна готова взяти $3 млрд боргу "Газпрому" газом.

З 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом". Україна за участю Єврокомісії намагається домогтися від Росії підписання нового 10-річного договору з транзитом газу в обсягах до 90 млрд кубометрів на рік. Водночас у "Нафтогазі" скептично налаштовані з приводу його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко заявив, що варто готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

Росія розраховує у 2020 році завершити будівництво другого газопроводу "Північний потік", що дозволить скоротити до мінімуму або взагалі відмовитися від транзиту газу через Україну.

Напередодні стало відомо, що російський "Газпром" заявив, що готовий компенсувати "Нафтогазу" 3 млрд доларів шляхом примусового стягнення заарештованих активів компанії. Це питання буде обговорюватися на майбутніх газових тристоронніх переговорах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram