ГоловнаПолітика

Аваков: з 16:00 20 грудня усі гральні заклади повинні бути закриті

Держлотереї опинилися поза законом.

Аваков: з 16:00 20 грудня усі гральні заклади повинні бути закриті
Фото: mvs.gov.ua

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що Національна поліція з 16:00 20 грудня закриє усі гральні заклади в Україні.

Про це він сказав на селекторній нараді після прийняття постанови Кабміну про скасування наказу Держпідприємництва від 2002 року у частині діяльності розповсюджувачів лотерей.

"Постанова Кабінету Міністрів вже опублікована і набула чинності. Вона полягає у наступному - скасувати наказ Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва Міністерства фінансів від 12 грудня 2012 року у частині діяльності розповсюджувачів лотерей. Постанова Кабміну нам диктує, що усі ігрові клуби, лотереї і гральні заклади повинні бути закриті. Вимагаю від Нацполіціі до 16 години 20 грудня відповідно до постанови КМУ припинити функціонування гральних закладів", - цитує Авакова пресслужба МВС.

Глава Національної поліції Ігор Клименко у свою чергу відзвітував, що за минулу ніч поліція закрила 152 гральні зали, які вважалися незаконними. Вартість вилученого обладнання - 46 млн гривень.

"Сьогодні вночі фахівці ДСР [Департаменту стратегічних розслідувань] відпрацювали тільки ті гральні заклади, які вважалися незаконними. А після рішення Кабінету Міністрів будуть скасовані електронні системи. Тепер усі державні лотереї позбавляються можливості використовувати свої електронні системи. У зв'язку з цим необхідно створити постійно діючі мобільні групи слідчих підрозділів і ДСР на місцях. Ці групи повинні протидіяти, виявляти і документувати незаконний гральний бізнес", - заявив Клименко.

Нагадаємо, гральний бізнес де-юре заборонений в Україні з літа 2009 року. У червні 2015 року тодішній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк висловився за його легалізацію, "щоб отримати додаткові доходи в бюджет країни". Однак у грудні 2015 року внесений Кабінетом Міністрів законопроєкт про детінізацію ринку азартних ігор було відхилено комітетом Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції.

У жовтні 2019 року Кабінет Міністрів Олексія Гончарука зробив ще одну спробу легалізувати гральний бізнес, але Рада повернула законопроєкт на доопрацювання. За словами прем'єра, законопроєкт про легалізацію грального бізнесу направлений головним чином на закриття гральних залів, які заполонили українські вулиці під виглядом лотерей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram