ГоловнаПолітика

Заступник генпрокурора відзвітував про підсумки першої хвилі атестації в ГПУ

Першу хвилю атестації пройшла менш ніж половина прокурорів.

Заступник генпрокурора відзвітував про підсумки першої хвилі атестації в ГПУ
Віктор Чумак
Фото: Макс Требухов

Завершилася перша хвиля атестації прокурорів Генеральної прокуратури України на виконання Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з приводу першочергових заходів щодо реформи органів прокуратури".

Про це повідомив заступник генерального прокурора - головний військовий прокурор Віктор Чумак.

"Сьогодні був останній день першої хвилі атестації прокуратури України. Зауважу, ця перша хвиля почалася не з низової ланки, як це бувало раніше в інших державних органах для імітації бурхливої діяльності, а зі самої її верхівки. З Генеральної прокуратури", - написав Чумак у фейсбуці.

За його даними, на старт цієї атестацій вийшли 1339 прокурорів. Після проведення анонімних тестів на знання законодавства і загальні здібності їх залишилося 769.

Після третього етапу - співбесіди з прокурорами на предмет дотримання прокурорської етики, доброчесності й відповідності стилю життя задекларованому багатству - їх залишилося 610.

Тож не пройшли атестацію 729 осіб.

"Не 5, не 10 і навіть не 30%, а 55,5% від стартової чисельності", - підкреслив заступник генпрокурора.

"Зауважте, при цьому прокурори продовжували ходити в суди, брати участь у слідчих діях, оголошувати підозри і передавати справи за підслідністю. Жоден корупційний скандал не став предметом дослідження суспільства, тому що ніхто не зміг "домовитися" або "купити" собі місце в майбутній прокуратурі. А пішли такі небідні і відомі всій країні люди!" - додав він.

Нагадаємо, 23 вересня президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №1032 про реформу органів прокуратури, який передбачає створення Офісу генпрокурора замість Генпрокуратури. Також до 1 вересня 2021 року запропоновано призупинити повноваження Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram