ГоловнаПраво

Підозрюваний у вбивстві Шеремета Антоненко подав до суду на Зеленського, Авакова і Рябошапку

Позов стосується захисту честі і гідності.

Підозрюваний у вбивстві Шеремета Антоненко подав до суду на Зеленського, Авакова і Рябошапку
Фото: Макс Левин

Основний підозрюваний у справі про убивство Павла Шеремета волонтер і музикант Андрій Антоненко (Riffmaster) подав до суду на президента Володимира Зеленського, главу МВС Арсена Авакова, першого заступника голови Нацполіціі Євгена Коваля і генпрокурора Руслана Рябошапку.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив блогер Назар Приходько і опублікував частину позовної заяви.

Також підозрюваний подав до суду на телеканал "Україна". Нагадаємо, що Аваков, Зеленський, Коваль і Рябошапка були присутні на брифінгу, під час якого звинуватили Антоненка, Кузьменко і Дугарь в організації та реалізації вбивства Шеремета.

Позов поданоз метою захисту честі, гідності та ділової репутації.

"Під час проведення зазначеного брифінгу було проявлено повну неповагу до принципу презумпції невинуватості, закріпленої у ст. 62 Конституції України, п. 10 ст. 7, п. 17 КПК України, і повністю зруйнований принцип недоторканності честі і гідності громадянина і людини, передбачений ст. 3, 21, 24, 28, 34, 68 Конституції України", - йдеться у позові.

У позовних претензіях до Зеленського стверджується, що він вийшов за межі своїх повноважень і заявив, що "для нас це особлива, одна з пріоритетних справ, яу хочеться розкрити", оскільки в офіційно визначених повноваженнях президента немає пункту про розслідування кримінальних справ.

Фото: Facebook Назар Приходько

Нагадаємо, 14 грудня Печерський районний суд Києва заарештував на два місяці головного підозрюваного у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета - музиканта і військового Андрія Антоненка (Ріффмастер). Запобіжний захід діє до 8 лютого 2020 року.

За версією слідства, саме Антоненко керував діями членів групи, розподілив між ними ролі, купив боєприпаси, забезпечив транспорт і обрав час убивства. За Шереметом довго стежили, при цьому підозрювані для маскування нібито використовували перуки, сонцезахисні окуляри і змінний одяг.

За кілька днів до злочину одна з підозрюваних – Яна Дугарь – нібито двічі приходила на вулицю Івана Франка, щоб встановити, де Шеремет паркує автомобіль. Після чого вночі 20 липня 2016 року Юлія Кузьменко у присутності Антоненко нібито прикріпила до днища машини саморобну бомбу, для виготовлення якої була використана вибухівка "гексоген" з вражаючими елементами протипіхотної міни МОН-50 і електродетонатором з дистанційним управлінням.

Вранці того ж дня, за версією слідства, вона дочекалася, коли Шеремет сяде у машину, під'їде до перехрестя, і привела вибуховий пристрій у дію. В результаті вибуху журналіст отримав важкі травми і помер.

Детальніше про цю справу можна прочитати у матеріалі LB.ua "Принт на одязі, "сакральна жертва" та рюкзак сапера: які докази показала поліція у справі Шеремета?" 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram