ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" готовий повернути "Нафтогазу" $3 млрд, але не грошима і не газом, - "УН"

Компенсація може бути отримана в результаті примусового стягнення арештованих активів компанії.

"Газпром" готовий повернути "Нафтогазу" $3 млрд, але не грошима і не газом, - "УН"
Фото: EPA/UPG

Російський "Газпром" готовий компенсувати "Нафтогазу України" $3 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу, але не грошима і не газом - безпосередньо виплачувати гроші "Газпром" теж не збирається.

Про це повідомили "Українські новини".

За інформацією джерел агентства, компенсація може бути отримана в результаті примусового стягнення арештованих активів компанії, чому "Газпром" не перешкоджатиме. Такий варіант обговорюватимуть на двосторонніх переговорах у Берліні 19 грудня. Якщо питання про 3 млрд буде узгоджено, то зупинки транзиту газу з 1 січня 2020 року можна буде уникнути.

Відзначають, двосторонні переговори з газових питань, які поновилися між Україною і Росією наприкінці листопада, найближчим часом можуть дати відчутний результат.

Перша двостороння зустріч у Відні 28 листопада завершилася тим, що сторони вирішили активізувати діалог. Після цього дійсно відбулася низка консультацій, які дозволили провести чергову зустріч на рівні міністрів і керівництва компаній 19 грудня в Берліні.

За інформацією "УН", на сьогодні російська сторона все-таки погодилася повернути $3 млрд, але при цьому не буде визнавати це рішення. Як повідомляли, сума $3 млрд складається з $2,56 млрд виплат за програш у справі про транзитний контракт, плюс відсотки за несплату вчасно. Однак, за інформацією джерел агентства, російська сторона не буде безпосередньо повертати гроші, щоб не визнавати програш, а просто не перешкоджатиме примусовому стягненню арештованих активів.

"Таким чином, не відмовляючись від своєї позиції щодо вирішення арбітражу, "Газпром" хоче зберегти обличчя", - розповів співрозмовник, знайомий з позиціями сторін.

При цьому він зазначив, що російська сторона хоче в цьому випадку, щоб Україна відмовилася і від позову на $12 млрд за компенсацію втрат у разі припинення транзиту. Українська сторона готова його відкоригувати або відмовитися, але лише за умови відповідного терміну нового контракту й економічно прийнятного тарифу.

На сьогодні Англійський комерційний суд заборонив виводити активи "Газпрому" з Великобританії і Нідерландів і заморозив $145 млн дивідендів компанії від участі в "Північному потоці". Ще в червні були арештовані голландські активи "Газпрому" на $2,6 млрд, а, за словами виконавчого директора "Нафтогазу" Юрія Вітренка, в Нідерландах арештовано активи "Газпрому" на $5,2 млрд. "Цих активів достатньо, щоб повністю стягнути борг "Газпрому"", - говорив Вітренко в інтерв'ю "Радіо НВ" наприкінці листопада.

Питання про спосіб повернення $3 млрд, за інформацією агентства, планують детально обговорити на зустрічі в Берліні 19 грудня. Якщо пропозицію російської сторони прийме українська, то можна очікувати й значного прогресу щодо узгодження умов контрактів на транзит і закупівлю газу.

Що стосується транзиту, то, за інформацією "Українських новин", виходячи з нинішньої позиції сторін, він не припиниться з початком 2020 року. Щоправда, з 1 січня нового контракту не буде хоча б тому, що керівництво нового оператора ГТС фізично не встигне провести перехід з чинного на новий контракт. Голова НАК Андрій Коболєв публічно заявив, що ймовірність входження в новий рік з новим контрактом наближається до нуля.

З 1 січня для транзиту газу до укладення довгострокового контракту може бути використано два варіанти: продовження на деякий час чинного контракту або робота за своп-контрактами.

Умови довгострокового контракту також поки що остаточно не узгоджені, проте сторони поступово йдуть на поступки. Якщо спочатку російська сторона пропонувала річний контракт на 30 млрд кубометрів, а українська 10-річний на мінімум 60 млрд кубів, то зараз рамки за термінами дещо звузилися - до трьох і п'яти років, а обсяги практично не змінилися - 40 (з яких 30 млрд гарантованих ) і 60 млрд кубометрів відповідно. Тариф транзиту залежатиме від терміну контракту й обсягів прокачування газу. Від тарифу залежатиме і зміна або повна відмова від позову на $12 мдрд. Щоправда, за інформацією джерел, у "Газпромі" наразі категорично проти того, щоб тариф на транзит був вищим за чинний.

Також не зрозуміло, якими можуть бути умови контракту із закупівлі газу безпосередньо в "Газпрому". Російська сторона пропонує знижку 25%, щоправда, не зовсім зрозуміло, від якої ціни. За неофіційною інформацією, спочатку знижку пропонували від ціни "Hub -" (ціна на німецькому хабі мінус транзит до кордону України), тобто на чверть менше, ніж за рішенням арбітражу. Однак, за заявою президента РФ Володимира Путіна, оголошеній 9 грудня в Парижі, знижку РФ готова надати від ціни, за якою газ отримують промислові підприємства України зараз, а вона визначається як "Hub+" (ціна на німецькому хабі плюс транзит до кордону України).

Нагадаємо, 10 грудня в рамках саміту нормандської четвірки Україна і РФ провели газові переговори на найвищому рівні. За підсумками зустрічі президент Володимир Зеленський заявив про досягнутий прогрес. За його словами, новий транзитний договір, радше за все, не буде десятирічним, як хотіла Україна, але і не однорічним, як пропонувала Росія. Він також підтвердив, що Україна готова взяти $3 млрд боргу "Газпрому" газом.

З 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом". Україна за участю Єврокомісії намагається домогтися від Росії підписання нового 10-річного договору з транзитом газу в обсягах до 90 млрд кубометрів на рік. Водночас у "Нафтогазі" скептично налаштовані з приводу його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко заявив, що варто готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

Росія розраховує в 2020 році завершити будівництво другого газопроводу "Північний потік", що дозволить скоротити до мінімуму або взагалі відмовитися від транзиту газу через Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram