ГоловнаЕкономікаДержава

Запаси газу в ПСГ України дозволять пройти зиму без імпорту, - ОГТСУ

Станом на 1 січня обсяг газу становитиме близько 19 млрд кубометрів.

Запаси газу в ПСГ України дозволять пройти зиму без імпорту, - ОГТСУ
Фото: oilcapital.ru

Обсяг газу в підземних сховищах газу України на початок 2020 року становитиме близько 19 млрд кубометрів.

Такий прогноз озвучив генеральний директор ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) Сергій Макогон, передає "Інтерфакс-Україна".

"Цього цілком вистачить, щоб пройти зиму навіть без будь-якого імпорту, тільки на власних ресурсах", - сказав він під час звіту про реалізацію плану анбандлінга НАК "Нафтогазу".

Макогон підкреслив, що новий оператор зможе з 1 січня забезпечити роботу ГТС в разі відсутності транзиту і, крім накопичення великих запасів, для цього була проведена велика робота ще до анбандлінга на рівні "Укртрансгазу", у тому числі реконструкція газоперекачувальних станцій і лінійної частини.

Нагадаємо, Україна з 1 листопада по 14 грудня 2019 року знизила запаси природного газу в ПСГ на 9,3%, або на 2,02 млрд кубометрів, до 19,77 млрд кубометрів.

Станом на 14 грудня запаси газу в українських сховищах досягли десятирічного максимуму.

"Нафтогаз України" вирішив до опалювального сезону накопичити в сховищах рекордні за останні роки 20 млрд кубометрів на випадок припинення російського транзиту з 1 січня. Цільовий рівень досягнуто 24 вересня.

Для порівняння: в 2018 році опалювальний сезон було розпочато з запасами 17,193 млрд кубометрів, в 2017 - майже 17 млрд кубометрів, в 2016 - всього 14,7 млрд кубометрів.

З 5 квітня 2019 року Україна припинила відбір газу з підземних сховищ і почала його закачування. Запаси газу на цю дату становили 8,745 млрд кубометрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram