ГоловнаЕкономікаДержава

Україна розблокувала реверс газу з Румунії

Переговори тривали понад три роки.

Україна і Румунія підписали підписали міжоператорську технічну угоду (interconnection agreement) про взаємодію з 1 січня 2020 року.

Про це йдеться на сайті "Оператора ГТС України", який виступив одним з підписантів. Румунську сторону представляла компанія Transgaz.

Фото: tsoua.com

Переговори тривали понад три роки за посередництва Європейської комісії та за участю операторів Болгарії, Греції та Молдови.

Угода дозволяє вільно транспортувати газ в Україну та Молдову з Південної Європи і Туреччини. З 1 січня потужність в точці "Ісакча1 - Орловка1" у напрямку Румунії становитиме 17,8 млн кубометрів на добу, в напрямку України - 15,8 млн кубометрів на добу.

"Це рішення є історичним і надзвичайно важливим, оскільки дозволяє створити додатковий маршрут для імпорту газу в Україну, в першу чергу, для забезпечення газом споживачів Молдови та прикордонних споживачів України в Одеській області. Це дозволить безперебійно пройти зиму, навіть за умови можливого припинення транзиту газу з РФ", - пояснив важливість договору генеральний директор "ОГТСУ" Сергій Макогон.

Попередній договір між операторами ГТС України (раніше це був "Укртрансгаз") і Румунії не дозволяв транспортувати газ у реверсному напрямку і не забезпечував європейські правила взаємодії через наявність контракту з "Газпромом".

Новий договір також важливий для Молдови, яка залежить від української ГТС.

Нагадаємо, що Україна у 2018 році імпортувала 10,59 млрд кубометрів газу. Зі Словаччини у 2018 році було імпортовано 6 461,6 млн куб. м, Угорщини - 3 433,9 млн куб. м, Польщі - 695,1 млн куб. м.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram