ГоловнаПолітика

Макрон і Путін обговорили транзит російського газу через Україну

Розмова відбулася з ініціативи французької сторони.

Макрон і Путін обговорили транзит російського газу через Україну

17 грудня відбулася телефонна розмова між президентами Франції і Російської Федерації, протягом якої Еммануель Макрон і Володимир Путін обговорили підсумки нормандського саміту і транзит газу через територію України в країни ЄС.

Пресслужба Кремля підкреслює, що розмова відбулася з ініціативи французької сторони.

"Володимир Путін висловив вдячність Еммануелю Макрону за хорошу організацію 9 грудня в Парижі саміту в нормандському форматі". Лідери позитивно оцінили досягнуті домовленості в руслі імплементації мінського "Комплексу заходів". Президент Росії наголосив на необхідності послідовного здійснення спільно узгоджених кроків, включаючи правове оформлення особливого статусу Донбасу, забезпечення режиму припинення вогню і обмін утримуваними особами", - йдеться в повідомленні.

Крім того, голови РФ і Франції порушили проблематику транзиту російського газу в держави ЄС через територію України, зазначають у Кремлі.

Нагадаємо, що з 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом".

19 вересня 2019 року в Брюсселі відбулися газові консультації в тристоронньому форматі (Україна, Єврокомісія та Росія) про можливість підписання нового контракту. Україна розраховує, що це буде новий 10-річний договір про транзит до 90 млрд кубометрів газу на рік.

У той самий час у "Нафтогазі" донедавна були скептично налаштовані з приводу його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко заявив, що варто готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року. В останні тижні окреслився певний прогрес у переговорах, і президент Володимир Зеленський заявив про можливість середньострокового транзитного договору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram