ГоловнаЕкономікаБізнес

Секретаріат Енергоспівтовариства схвалив сертифікацію нового оператора ГТС України

Зроблено один з останніх кроків для анбандлінгу.

Секретаріат Енергоспівтовариства схвалив сертифікацію нового оператора ГТС України
Фото: utg.ua

Секретаріат Енергетичного співтовариства схвалив сертифікацію нового оператора газотранспортної системи України.

Про це повідомив голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

"Сьогодні Секретаріат Енергетичного співтовариства зробив фінальний крок зі свого боку і погодив сертифікацію ТОВ "Оператор ГТС України" як оператора нашої газотранспортної системи", - написав Коболєв у фейсбуці.

ТОВ "Оператор газотранспортної системи України", яке зараз є на 100% дочкою "Укртрансгазу" (входить у групу "Нафтогазу"), з нового року перейде в управління компанії "Магістральні газопроводи України". Процес відділення газотранспортної системи зі складу "Нафтогазу", або анбандлінг, - обов'язкова умова для підписання нового транзитного контракту з "Газпромом".

22 листопада компанія пройшла попередню сертифікацію. Крайній термін для ухвалення фінального рішення про сертифікацію та встановлення тарифів на транспортування газу - 26 грудня.

"Після фінальних рішень НКРЕКП оператор буде повністю готовий до роботи. З 1 січня 2020 року він отримає в управління від держави українську ГТС, а ми передамо цю компанію у власність Магістральних газопроводів України, які на 100% належать Міністерству фінансів. Таким чином, анбандлінг буде завершено, і на українському ринку запрацює новий незалежний оператор ГТС", - заявив Коболєв.

"На черговому раунді транзитних переговорів, який відбудеться післязавтра в Берліні, російська сторона вже не зможе ставити під сумнів здатність України швидко завершити анбандлінг і перейти на європейські правила роботи", - додав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram