ГоловнаЕкономікаДержава

Зеленський у Баку підтвердив інтерес України до проєкту "Південний газовий коридор"

"Сьогодні ми домовилися вивчити можливість його розширення".

Зеленський у Баку підтвердив інтерес України до проєкту "Південний газовий коридор"
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підтвердив інтерес України до проєкту "Південний газовий коридор".

Про це він сказав на брифінгу для журналістів після зустрічі з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим у Баку.

"Цими днями відзначається декада успішної діяльності в Україні компанії SOCAR. Ми будемо всебічно сприяти їхній роботі з постачання нафти і газу, видобутку газу в Україні. Також Україна підтримує реалізацію проєкту "Південний газотранспортний коридор". Сьогодні ми домовилися вивчити можливість його розширення. Це дуже важливий фактор диверсифікації постачань газу європейським споживачам", - сказав Зеленський.

Він додав, що Україні й Азербайджану слід використовувати "унікальний транзитний потенціал" і розвивати інфраструктуру для цього.

Нагадаємо, що "Південний газовий коридор" - це проєкт транспортування азербайджанського газу в Європу. Його створення передбачає розширення Південнокавказького газопроводу (Баку - Тбілісі - Ерзурум), а також будівництво в Туреччині Трансанатолійського газопроводу TANAP і його продовження в Європі - Трансадріатичного газопроводу TAP.

Потужність уже побудованого в Туреччині газопроводу TANAP - 16 млрд кубометрів азербайджанського газу на рік. Шість мільярдів призначені для турецького ринку, решта піде в Європу. За додаткових інвестицій потужність газопроводу можна буде збільшити до 31 млрд кубометрів.

На початковому етапі газ, який видобуватиметься в рамках другої фази розробки азербайджанського газоконденсатного родовища "Шах Деніз", розглядається як основне джерело для проєктів Південного газового коридору. На більш пізньому етапі у проєкт можуть бути підключені й інші джерела.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram