ГоловнаЕкономікаДержава

У Києві представили проєкт нового Генплану

За 20 років хочуть побудувати 28,6 млн кв. м житла.

У Києві представили проєкт нового Генплану
Фото: Леся Падалка

У Києві представили проєкт Генерального плану, який передбачає будівництво 28,6 млн кв. м житла за 20 років.

Про це повідомив начальник КП "Інститут генерального плану Києва" Сергій Броневицький, передає "Інтерфакс-Україна".

"За прогнозами Інституту демографії Національної академії наук, чисельність постійного населення через 20 років у Києві становитиме 3,8 млн, тому, з огляду на великий попит на житло, передбачено будівництво 28,6 млн кв. м нового житла. При цьому житло пропонують будувати в комплексі з дитсадками, школами та іншою соціальною інфраструктурою", - розповів Броневицький під час презентації.

Водночас проєкт передбачає проведення реконструкції застарілого житла загальною площею близько 15 млн кв. м. Упродовж 20-річного етапу також планується забезпечити місто 45 тис. місць у дитячих садках, 67 тис. місць у школах.

Крім того, в історико-архітектурному опорному плані передбачено понад 3,5 тис. об'єктів культурної спадщини, а також їх буферні зони та історичні ареали, де буде заборонено висотну забудову.

У новому Генплані також намічено скорочення площі промислових і комунально-складських територій до 5,5 тис. га і розміщення на звільнених ділянках інноваційних парків і житлово-громадських комплексів, що дозволить збільшити кількість робочих місць майже на 50% - до 2,5 млн. Площу зелених зон при цьому планують збільшити на 2,27 га.

Крім того, проєкт нового Генплану передбачає створення і комплексний розвиток Київської агломерації замість розширення меж міста, передбаченого колишнім документом. Проєкт Генплану розроблений на сім років з перспективними напрямками розвитку на 20-річний термін.

Броневицький зазначив, що чинний Генплан за темпами будівництва житла було перевиконано, тоді як за темпами реалізації інженерної та транспортної інфраструктури він виконаний усього на 20-25%.

"Генеральний план створюється не на рік чи два. Це - глобальне бачення реалізації основних напрямків стратегії розвитку міста. Проєкт того, яким ми бачимо надалі вигляд і розвиток Києва, які сьогодні представив інститут Генплану, - це своєрідна матриця. Далі, вже на початку наступного року, стартують громадські слухання та обговорення, за результатами яких у проєкт вноситимуть корективи, пропозиції киян. Буде враховано також зауваження громадськості. У слуханнях зможуть узяти участь усі небайдужі кияни", - наголосив мер столиці Віталій Кличко.

Нагадаємо, в 2017 році в проєкт Генплану Києва було включено п'яту гілку метро від площі Шевченка до Дарницького вокзалу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram