ГоловнаПолітика

Суд у Криму заочно заарештував "винуватця" енергетичної блокади півострова

Енвера Кутію оголосили в міжнародній розшук.

Суд у Криму заочно заарештував "винуватця" енергетичної блокади півострова
Фото: EPA/UPG

Верховний суд Криму залишив чинним рішення першої інстанції про взяття під варту під час затримання на території РФ або екстрадиції Енвера Кутії, який звинувачується російськими правоохоронними органами за ст. 208 "Організація незаконного збройного формування або участь у ньому".

Відповідні рішення ухвалила суддя Олена Спасенова. Під час затриманні на території РФ або екстрадиції Енвер Кутія буде поміщений під варту терміном на два місяці, пише Крымский процесс.

Під час засідання прокурор долучила до матеріалів справи постанову про оголошення Енвера Кутію в міжнародний розшук. Адвокат за призначенням заперечував проти обрання цього запобіжного заходу на тій підставі, що слідство не представило доказів наявності в обвинуваченого російського громадянства. Водночас, за словами захисту, суб'єктом злочину за цією кримінальною статтею є громадяни РФ.

Під час засідання не оголошувалися обставини, на підставі яких Енвер Кутія звинувачується в злочині за частиною 2 статті 208 КК РФ. Однак у російських ЗМІ його називають безпосереднім виконавцем підриву ЛЕП у Херсонській області в 2015 році, що призвело до енергетичної блокади Криму.

Нагадаємо, в результаті підриву чотирьох ліній електропередачі на півдні України, 22 листопада 2015 року, Крим опинився повністю знеструмленим. Влада ввела режим НС, графіки аварійних відключень електрики. З метою економії електроенергії були зупинені будівництва і заводи.

Тодішній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк не виключав, що до підриву опор лінії електропередачі в Херсонській області, по яких електроенергія йшла в окупований Крим, причетні росіяни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram