ГоловнаЕкономікаФінанси

Мінфін отримав в управління Державну іпотечну установу

На початку місяця Кабмін змінив керівника ДІУ.

Мінфін отримав в управління Державну іпотечну установу
Фото: Макс Левин

Кабінет Міністрів на засіданні 18 грудня вирішив передати Державну іпотечну установу в управління Міністерства фінансів.

"Прийняття постанови сприятиме проведенню Мінфіном єдиної, державної фінансової політики у сфері розвитку ринку іпотечного кредитування", - йдеться в повідомленні міністерства.

Уряд також прийняв постанову про надання державної гарантії за запозиченнями ДІУ. Там затверджуються умови надання в 2019 році гарантії для забезпечення виконання боргових зобов'язань за позиками, які залучаються ДІУ:

- гарантія надається для забезпечення виконання не більш ніж 99% зобов'язань ДІУ за внутрішніми кредитами, сума яких не перевищує 3,7 млн грн, з огляду на зобов'язання з погашення основної суми, сплати відсотків, комісій та інших зобов'язань за запозиченнями.

- забезпечення не менш ніж 100% суми боргових зобов'язань позичальника за гарантованою частиною запозичення.

- плата за надання гарантії - 0,01% річних залишку суми гарантійних зобов'язань.

Міністерство фінансів уповноважується на підписання документів про надання держгарантії для забезпечення виконання боргових зобов'язань за запозиченнями ДІУ.

ДІУ було створено постановою уряду №1330 від 8 жовтня 2004 року зі статутним капіталом у розмірі 20 млн грн. На сьогодні він становить 2,356 млрд грн. Основною метою діяльності ДІУ є рефінансування іпотечних кредитів за рахунок коштів, одержуваних, зокрема, від розміщення цінних паперів.

4 грудня Кабінет Міністрів звільнив Андрія Камуза з посади голови правління Державної іпотечної установи. При цьому уряд призначив тимчасово виконувачем обов'язків голови правління ДІУ В'ячеслава Фролова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram