ГоловнаСуспільствоЖиття

Паризький саміт залишив кримських татар поза обміном полоненими, - Чубаров

Голова Меджлісу зазначив, що підсумкове комюніке саміту "відкидає всіх кримських політичних в'язнів з обміну".

Паризький саміт залишив кримських татар поза обміном полоненими, - Чубаров
Рефат Чубаров
Фото: Макс Требухов

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що комюніке, підписане за результатами нормандського саміту, виключає кримських татар із майбутнього обміну утримуваними особами з Російською Федерацією.

Про це він сказав на Національній правозахисній неКонференції, організованій Центром громадянських свобод у Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

"Підписане вчорашнє комюніке відкидає всіх кримських політичних в'язнів з обміну... Так, як воно виписане", - сказав Чубаров.

"Я знаю, що переговори велися, я знаю, що намагалися... Але чи треба було його підписувати, зважаючи на почуття сотень і сотень людей? Якщо понад 100 політв'язнів із Криму. У них є рідні, діти, дружини, батьки. Це сотні людей", - додав голова Меджлісу.

За його словами, Меджліс вже отримує дзвінки від кримських татар, які запитують: "А хто ми для України, якщо нас там немає в цьому комюніке?"

Нагадаємо, 9 грудня в Парижі відбулася зустріч лідерів країн нормандської четвірки, за підсумками якої Володимир Зеленський повідомив, що питання Криму докладно не обговорювали. Президент також заявив, що повернення за формулою "всіх установлених на всіх установлених" відбуватиметься щодо тих захоплених осіб, яких утримують на території України і на окупованих територіях. Наступний етап - заарештовані в Росії і в Криму.

6 грудня Чубаров анонсував підготовку і проведення Маршу гідності в анексований Крим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram