ГоловнаПраво

Суддя Вовк знову оголосив перерву в обранні запобіжного заходу Порошенку

Наступне засідання призначили на 8 липня.

Суддя Вовк знову оголосив перерву в обранні запобіжного заходу Порошенку
Фото: Макс Требухов

Суддя Печерського райсуду Києва Сергій Вовк оголосив перерву в обранні запобіжного заходу президенту і народному депутату фракції "Європейська Солідарність" України Петру Порошенку.

Перерву оголошено до 11 години 8 липня, оголосив суддя на засіданні.

Прокуратура просила особисте зобов'язання до 10 червня (термін закінчення досудового розслідування) із зобов'язанням прибувати до слідчого, не виїжджати з Києва без дозволу, утримуватися від спілкування з фігурантами справи, повідомляти про зміну місця роботи, здати закордонний паспорт.

Захист наполягав на відмові в задоволенні клопотання про обрання запобіжного заходу.

"Є два базових принципи існування держави. Обидва називаються презумпція. Перша - презумпція невинуватості. Не людина повинна доводити свою невинність. І тільки бригада з 14 (прокурорів. - Ред)... Всю ту нісенітницю, яку вони написали ... відповідальність дає друга презумпція - презумпція конституційності. Укази президента в рамках повноважень є конституційними, поки зворотне рішення не винесе Конституційний суд", - оголосив Порошенко перед тим, як суддя оголосив рішення про перенесення.

Порошенка підозрюють в тому, що, будучи президентом України, в 2018 році шляхом видання "явно злочинного наказу" схилив голову Служби зовнішньої розвідки Сергія Божка до перевищення ним влади і службових повноважень і спонукав його до призначення своїм першим заступником Сергія Семочка.

Нагадаємо, що обирати запобіжний захід Печерський райсуд почав ще 18 червня. Суддя Сергій Вовк відклав обрання запобіжного заходу Петру Порошенку на 1 липня і аргументував це зміною клопотання прокуратури про обрання запобіжного у вигляді особистого зобов'язання, а не арешту. Захист Порошенка виступив проти такого рішення, закликаючи винести рішення по суті.

19 червня генпрокурор Ірина Венедіктова повідомила, що через відсутність складу злочину були закриті три кримінальні провадження щодо п'ятого президента України Петра Порошенка. 

Провадження, в якому Порошенко є підозрюваним, було розпочато за заявою глави Служби зовнішньої розвідки України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram