ГоловнаПраво

В Україні набула чинності кримінальна відповідальність за водіння в нетверезому стані (оновлено)

Також суттєво зросли штрафи.

В Україні набула чинності кримінальна відповідальність за водіння в нетверезому стані (оновлено)
Фото: news.dtkt.ua

В Україні з 1 липня набули чинності зміни до законодавства, які передбачають кримінальну відповідальність за водіння в стані сп'яніння. Раніше це вважалося адміністративним правопорушенням.

Законопроєкт № 2617–VIII прийняв парламент минулого скликання восени 2018 і мав набути чинності з 1 січня 2020 року, але Рада відклала це на пів року, пише "НВ".

Документ включає в Кримінальний кодекс ст. 286–1, згідно з якою керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного, іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, карається штрафом від 1 000 до 2 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 – 34 000 гривень) з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до 3 років.

Таке ж повторне правопорушення призведе до штрафу 51 000 гривень із позбавленням права керування транспортними засобами на строк від 2 до 3 років.

Крім цього, кримінальна відповідальність наступатиме й у випадку допуску за кермо п'яного водія, відмови водієм пройти медогляд на ступінь сп'яніння, вживання алкоголю водієм після ДТП, зупинки поліцією й до медогляду – щоби виключити випадки, коли водії таким чином намагалися уникнути відповідальності. Усі ці порушення тепер вважаються кримінальним проступком.

Оновлення. Притягнення до відповідальності нетверезих водіїв може залишитися таким, як було раніше, якщо президент Володимир Зеленський підпише закон, який скасовує перераховані вище зміни. Закон №3314, який виключає прописаний у ст. 286–1 кримінальний проступок, прийнятий парламентом 17 червня і спрямований на підпис президентові. Зеленський поки його не підписав, пише "Судово-юридична газета".

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомляв, що МВС виступає за повернення норми про водіння автомобіля в стані сп'яніння назад із КК у КпАП.

"Ми будемо вносити пропозицію повернути відповідальність за водіння автотранспортного засобу в стані алкогольного сп'яніння й запропонуємо доповнити штраф адміністративним покаранням – адмінарештом. У разі, якщо вперше – 5 днів арешту, повторно – 10 днів, якщо ще раз повторно – до 15 днів", – заявляв Геращенко. 

Нагадаємо, що в листопаді 2018 року Верховна Рада ввела кримінальну відповідальність за керування транспортним засобом у стані сп'яніння, посилила відповідальність і збільшила штрафи. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram