ГоловнаПраво

Під час впровадження "Електронного суду" має бути забезпечений захист адвокатської таємниці, - НААУ

Гвоздій запропонував забезпечити під'єднання адвокатів до підсистеми "Електронний суд" через особистий кабінет адвоката в Єдиному реєстрі адвокатів України (ЄРАУ).

Під час впровадження "Електронного суду" має бути забезпечений захист адвокатської таємниці, - НААУ
Фото: mail.ru

Представники Національної асоціації адвокатів України та Державної судової адміністрації України обговорили питання забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС) та її підсистеми "Електронний суд". Про це йдеться у повідомленні пресслужби НААУ, передають Українські Новини.

Голова робочої групи НААУ з питань впровадження електронного правосуддя в Україні Валентин Гвоздій наголосив, що під час розроблення змін до процесуальних кодексів, які стосуються роботи "Електронного суду", має бути врахована позиція адвокатів.

"Саме ми - адвокати - будемо тим "першим фронтом", який буде користуватися цими сервісами в інтересах наших клієнтів. Нас цікавить зручність користування і надійність системи. Коли ми говоримо про надійність - мається на увазі насамперед захист персональних даних і захист тієї інформації, яка містить адвокатську таємницю", - наголосив він.

Гвоздій запропонував забезпечити під'єднання адвокатів до підсистеми "Електронний суд" через особистий кабінет адвоката в Єдиному реєстрі адвокатів України (ЄРАУ).

"Тоді б у вас автоматично відбувалася ідентифікація фізичної особи як адвоката, ви б у режимі реального часу бачили, чи не припинені його повноваження", - зазначив Гвоздій.

Заступник голови Державної судової адміністрації Сергій Чорнуцький зазначив, що в питанні інтеграції ЄРАУ і "Електронного суду" бачення НААУ і ДСА повністю збігаються.

Представники НААУ також запропонували використовувати в підсистемі "Електронний суд" важливе напрацювання, яке використовується в ЄРАУ - можливість генерації електронних ордерів адвокатів. Крім того, Асоціація подала свої пропозиції щодо проєкту змін до процесуальних кодексів для забезпечення ефективної роботи ЄСІТС та "Електронного суду".

Зокрема, голова комітету НААУ з адміністративного права та заступник голови комітету НААУ з кримінального права Юрій Бауман надав пропозиції до Кримінально-процесуального кодексу та Кодексу адміністративного судочинства щодо функціонування "Електронного суду". А заступник голови комітету НААУ із захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності Юрій Григоренко звернув увагу на те, що необхідно окремо передбачити специфіку роботи арбітражних керуючих та внести відповідні зміни до їхніх особистих кабінетів.

Учасники зустрічі домовилися, що представники НААУ наступного тижня нададуть всі свої пропозиції змін до процесуальних кодексів в електронному вигляді, а ще через тиждень НААУ і ДСА проведуть наступну зустріч і продовжать дискусію з питань удосконалення функціонування електронного судочинства.

Нагадаємо, раніше голова Державної судової адміністрації України Зіновій Холоднюк в інтерв'ю ADVOKAT POST повідомив, що підсистема "Електронний суд" запрацює в червні у тестовому режимі, а надалі вся судова система зможе користуватися її перевагами. Він зазначав, що всі учасники процесу матимуть право доступу до електронної справи через відповідний кваліфікований електронний підпис.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram