ГоловнаПраво

СБУ розслідує наслідки повеней на Західній Україні за статтею "екоцид"

Санкція передбачає до 15 років позбавлення волі.

Фото: ssu.gov.ua

СБУ розслідує причини наслідків повеней у західних областях України за статтею "екоцид". Правоохоронці вивчатимуть, чи могла призвести до таких руйнувань діяльність чи бездіяльність місцевих чиновників.

Оперативники зафіксували масове знищення рослинного світу, що, ймовірно, могло призвести до екологічної катастрофи, повідомили у пресслужбі СБУ.

"Служба передала до органів прокуратури матеріали щодо незаконної вирубки лісів, неналежного вчинення лісгоспдіяльності та невиконання заходів з охорони навколишнього середовища уповноваженим особам на території західних областей", - йдеться в повідомленні.

За офіційними даними, через стихію підтопило понад 10 тис. будинків, зруйновано та пошкоджено понад 700 км доріг та майже 200 мостів, знищено понад 4 тис. метрів берегоукріплень.

Зазначається, що однією з версій розслідування таких наслідків є незаконне ведення господарства та бездіяльність відповідальних за природоохоронні заходи чиновників різних органів влади. 

Фото: ssu.gov.ua

441 ст. КК України "екоцид" передбачає від 12 до 15 років позбавлення волі за масове знищення рослинного або тваринного світу, отруєння атмосфери або водних ресурсів та вчинення інших дій, які можуть призвести до екологічної катастрофи.

Нагадаємо, що вранці 24 червня прем'єр-міністр Денис Шмигаль, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, голова ДержНС Микола Чечоткін та командувач Національної гвардії Микола Балан екстрено вирушили на Прикарпаття для координації сил у подоланні негоди та проведення повітряного моніторингу затоплених районів.

Червневий паводок на заході України в 2020 році, за словами прем'єр-міністра, перевищив за масштабами повінь 2008 року, яка вважалася найсильнішою за півстоліття. На піку паводку, 28 липня 2008 року, були підтоплені понад 40 тисяч будинків і 33 тисячі га сільгоспугідь. Були пошкоджені сотні мостів, розмито 680 км доріг. Збитки оцінювалися в 3-4 млрд гривень.

У результаті нинішнього паводку було підтоплено 10 тисяч будинків. Сума збитків наразі не підрахована. Станом на ранок 26 квітня підтопленими залишалися 262 н.п. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram