ГоловнаПраво

Ексначальнику Генштабу Замані оголосили підозру в держзраді і пособництві Януковичу (оновлено)

Слідство вважає, що він разом з експрезидентом і двома міністрами оборони знижував обороноздатність України.

Ексначальнику Генштабу Замані оголосили підозру в держзраді і пособництві Януковичу (оновлено)
Фото: Lb.ua

Колишньому начальнику Генерального штабу Збройних сил України Володимиру Замані повідомили підозру у державній зраді.

За даними слідства, він у співучасті з колишнім президентом Віктором Януковичем і двома ексміністрами оборони - Павлом Лебедєвим і Дмитром Саламатіним - у 2012-14 роках здійснював цілеспрямоване зниження обороноздатності України під виглядом реформування ЗСУ. Про це повідомили у пресслужбі Офісу генпрокурора.

Зокрема, вони скоротили чисельність і розформували військові частини і підрозділи, а також змінили їх місця дислокації. Ці дії здійснювалися і на території АР Крим, що надалі призвело до окупації.

"Так, високопоставлені особи надали іноземній державі, Росії, та її представникам допомогу в проведенні підривної діяльності проти України", - йдеться в повідомленні.

У разі доведення провини підозрюваному загрожує від 12 до 15 років позбавлення волі.

Нагадаємо, що 18 червня Державне бюро розслідувань повторно викликало колишнього президента України Віктора Януковича до слідчого. Янукович викликався як свідок у кримінальному провадженні, яке стосується Замани.

17 червня ДБР оприлюднило повістки про виклик на допит у цьому самому кримінальному провадженні колишніх міністрів оборони Павла Лебедєва та Дмитра Саламатіна. Обох викликали на 19 червня.

Володимир Замана обіймав посаду керівника Генштабу ЗСУ з лютого 2012 року по 19 лютого 2014 року.

З 22 лютого по червень 2014 року він також був уповноваженим Верховної Ради з контролю за діяльністю Міноборони.

25 лютого Головна військова прокуратура повідомила Замані про підозру в держзраді. На думку обвинувачення, ексначальник Генштабу незаконно скоротив 3 тис. співробітників військових комісаріатів і скасував облік призовників. Також дії Замани в 2013 році призвели до скорочення 14 тис. військовослужбовців, розформування 70 військових частин і об'єднань.

16 травня 2019 року Головна військова прокуратура та Служба безпеки України завершили слідство у справі Замани. 24 травня того самого року Київський апеляційний суд змінив йому запобіжний захід з тримання під вартою на особисте зобов'язання.

На позачергових парламентських виборах Замана увійшов до першої п'ятірки партії "Сила і честь".

24 червня за аналогічною статтею ДБР повідомило підозру Януковичу, Лебедєву і Саламатіну. Їх підозрюють у підриві суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності України, підриві її обороноздатності, наданні Росії та її представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram