ГоловнаПраво

Екссуддю Царевич виправдали у справі про переслідування "автомайданівців"

Адвокат потерпілих має намір оскаржити вирок.

Шевченківський районний суд Києва визнав колишню суддю Печерського районного суду Києва Оксану Царевич невинною у винесенні свідомо неправосудних рішень.

Як пишуть Ґрати, вирок у вівторок, 30 червня, 4 години оголошував голова суду Євген Мартинов, який розглядав справу останні п'ять років.

Суд встановив, що прокуратура не зібрала необхідних доказів того, що суддя Царевич ухвалювала свідомо неправосудні рішення.

Суддя Євген Мартинов у вироку зазначив: той факт, що три з чотирьох рішень судді скасувала апеляційна інстанція, не доводять їх несправедливості, адже в апеляції судді розглядали справи про порушення ПДР з новими доказами.

"Під час судового засідання вдалося встановити: Царевич розглядала адмінпротоколи в розумні терміни, в рамках своєї юрисдикції, з дотриманням процесуальних норм і забезпечуючи принцип змагання сторін. Крім того, посилалася на лист Київської міської державної адміністрації про те, що взимку 2013-2014 року жодна громадська організація не інформував місто про акції протесту у вигляді автопробігу, а значить, зробив висновок суддя, розмови про "переслідування Автомайдану" - безпідставні", - йдеться в повідомленні.

У вироку суддя окремо зазначив, що потерпілі: Оксана Коваленко, Інна Царькова та Ольга Лугова - не заявили належним чином про свій процесуальний статус потерпілих, хоча й посилався на їхні свідчення.

Адвокат Роман Маселко заявив, що має намір оскаржити вирок.

Нагадаємо, 29 вересня 2016 року президент Петро Порошенко звільнив Царевич за порушення присяги під час винесення рішень проти активістів Євромайдану. Наступного дня вона оскаржила це рішення у Вищому адмінсуді, але потім відкликала позов. Водночас на розгляді у Вищому адмінсуді залишалися дві справи за позовами Царевич до Вищої ради юстиції, в яких вона просить визнати незаконним подання на своє звільнення.

Дисциплінарна справа щодо Царевич була відкрита ВРЮ в грудні 2014 року і стосувалася низки справ проти активістів Автомайдану. У 2015 році Вища кваліфікаційна комісія суддів відсторонила Царевич від посади.

Суддя Царевич входила до колегії суддів у першій справі Юрія Луценка. Вона також була слідчою суддею у справі про вбивство екснардепа Євгена Щербаня, де було пред'явлено обвинувачення експрем'єру Юлії Тимошенко, а пізніше відмовилася виносити рішення про арешт Олександра Єфремова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram