ГоловнаПраво

У Нідерландах завершилися семигодинні слухання у справі МН17 (оновлено)

Це перший день судових засідань після їх припинення через коронавірус у березні.

У Нідерландах завершилися семигодинні слухання у справі МН17 (оновлено)
Глава Совместной следственной группы (JIT) Фред Вестербейке во время пресс-конференции, в Ньювегейне, Нидерланды, 19 июня 2019 г
Фото: EPA/UPG

Під Гаагою (Нідерланди) в судовому комплексі Схіпхол закінчилося семигодинне судове засідання у справі збитого над Донбасом літака рейсу МН17. Наступне слухання відбудеться 9 червня, пише "Укрінформ".

Засідання у справі призначено на 8 червня - 3 липня, проте поки що невідомо, чи будуть вони проходити щодня. У зв'язку з коронавірусом слухання можуть перенести або скасувати.

Також з метою безпеки обмежено кількість людей, які можуть перебувати в суді. В цілому до процесу допустили 100 осіб, в тому числі суддів, адвокатів, родичів загиблих і пресу.

Також англійською та нідерландською мовами організовано пряму трансляцію, дивитися яку можуть усі охочі.

Оновлення 20:34. Слідство з розслідування обставин катастрофи не коментує інформацію, чи ідентифіковано генерал-полковника ФСБ Росії Андрія Бурлакова як зацікавлену особу. Зазначають, що розслідування триватиме, допоки не будуть встановлені всі відповідальні, пише "Інтерфакс-Україна".

"Ми хочемо знайти правду, ми хочемо, щоб було зрозуміло, хто відповідальний за те, що сталося, і ми робимо це крок за кроком", - заявила керівник слідчої групи Дігна ван Бутзелар.

Крім того, прокурор Тейс Бергер повідомив, що в тілах членів екіпажу літака було знайдено 29 сталевих осколків. У тілі капітана знайшли уламок, схожий на фрагмент ракети "Бук", пише "Росбалт".

"Інститут судової експертизи вивчив характеристики і порівняв їх з характеристиками фрагментованих частин української демонтованої боєголовки і фрагментів боєголовок, які були отримані після випробувань у Фінляндії і в Україні. <...> В уламках і тілах загиблих вдалося виявити тільки 370 осколків з 8 тисяч", - повідомив він.

Нагадаємо, що пасажирський літак "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, який прямував рейсом МН-17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули.

Міжнародна слідча група 28 вересня 2016 року в Нідерландах представила результати кримінального розслідування причин катастрофи. Згідно з висновками JIT, авіалайнер рейсу МН17 був збитий ракетою серії 9M38, запущеною із самохідної вогневої установки "Бук" із сільськогосподарського поля в районі селища Первомайське. Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів. З розслідування випливає, що "Бук" був доставлений в Україну з Російської Федерації, після того, як його використали для атаки на авіалайнер рейсу МН17, він знову повернувся на територію РФ.

Звинувачення в убивстві пасажирів літака отримали Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубинський (Хмурий), Олег Пулатов (Гюрза, Халіф), Леонід Харченко (Крот). За версією слідства, вони брали участь у доставці ракетного комплексу до місця її запуску.

Через шість років після трагедії розпочався судовий процес у Нідерландах. Докладно про це читайте в матеріалі LB.ua "Суд щодо МН17. Підсумки першого дня".

Через епідемію COVID-19 пройшло лише кілька судових засідань. 23 березня Окружний суд Гааги до червня призупинив слухання у справі про катастрофу літака, що виконував рейс MH17.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram